Za jak dlouho bude z 95% dekontaminován suchý (3% vlhkost) a vlhký (15% vlhkost) stavební materiál kontaminovaný alfa-HCH (lindan) při 100°C. Vsádka do termodesorpční pece je 10 kg materiálu. Objem desorbéru je 30 litrů a průtok inertního dusíku pece obmění 1/3 objemu pece za minutu. Počáteční kontaminace materiálu je 250 mg/Kg.
Nevím jak při tomto zadání postupovat. Dle mého názoru si musím zjistit látkové množství a zjistit molární hmotnost lindanu. Také asi tam bude nějak fugacita, ale to nevím jistě. Děkuji za alespoň částečnou pomoc :)
Zdravím,
pokud jde o lindan, tak molární hmotnost je tady. Jinak v celém problému se příliš neorientuji. Pravděpodobně půjde o to, že vsádka 10 kg materiálu obsahuje odlišné množství lindanu v případě suchého a vlhkého materiálu, jelikož je ve vlhkém méně nosiče. K tomu se bude počítat unášení.
Počáteční kontaminace materiálu je 250 mg/Kg.
K čemu se to vztahuje? Děkuji.
Příště, prosím, nezakládej duplicity viz pravidla, 2. téma jsem smazala.
↑ jelena: hodnota počáteční kontaminace 250 mg/kg je kontaminace toho materiálu. Zadání, které jsem zde uvedl je celé zadání jednoho příkladu. Molární hmotnost jsem si našel a za odkaz děkuji. Co se týče rozdílné vsádky, neřekl bych bych,že se bude objemově lišit, jen se bude lišit její hmotnost kvůli vlhkosti, ale souvisí to s řešením dané problematiky ?
↑ FISA:
hmotnostně bude stejná, jelikož se dávkuje 10 kg. Ale jednou v tom nadávkuji 3% vody, podruhé 15% vody, tedy samotné stavebniny je méně v 2. případě.
250 mg/kg je kontaminace toho materiálu.
na kg stavebniny? nebo na kg suché směsí nebo jinak?
Já to opravdu podrobně neznám a hledat se mi nechce. Co je ze zadání jasné (obsah vody a vsádka), to komentuji, ale na údaj o koncentraci se ptám.
↑ FISA:
Děkuji, já úlohu řešit nepotřebuji, ale jak naložíš s tímto údajem - podle mne dost podstatné. Někde v teorii?
Pokud by byl nějaký materiál k výpočtu online, tak by se podívala, momentálně bych asi nenašla čas/sily na dohledání. Tak snad ještě někdo z kolegů přispěje radou. Zdárné dořešení.