Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, potřeboval bych pomoct s overenim vypoctu, zda spravne postupuju..zde je zadani
Zadání:
Šedý vozík o hmotnosti 1kg se pohybuje po dráze s nízkým třením, je spojen se závesným závažím řetězem přes kladku, jak je znázorněno v animaci. Zanedbejte veškeré tření. Směr kladné osy už je určen
a) Jaká je velikost síly působící v řětezu?
b) Jaká je hmotnost závěsného objektu?
Tak jedine co znam je hmotnost a zrychlení a= 3,33m/s^-2 které zjistím z grafu (ktery tu nebudu davat )..Jelikoz je síla vsude stejna a pusobi stejnym smerem tak spocitam silu F=ma=1.3,33= 3,33
Dale hmotnost zavesu spocitam tak ze m2=F/n= 3,33/9,81= 0,34kg.
Je to jednoduchy priklad, ale tim vic potrebuju 100% spravnost vypoctu tak budu rad za kazdou radu :)
↑ rad1s:
Zdravím
Vidíš, a on to zas tak jednoduchý příklad neni. Jelikož obě tělesa jsou spojeny, musí mít stejné zrychlení.
Na vozík působí síla tahová, tu si určil zprávně. Ale ta samá síla, která popohání vozík musí přece zároveň brzdit to závaží. Tudíž na závaží působí síla tíhová mínus tahová.
Z toho teprve můžeš určit hmotnost m.
Pro lepší pochopení příkladů těles spojených vláknem doporučuji
http://fyzikalniolympiada.cz/texty/pohyb.pdf
↑ rad1s:
Je to tak jak říkám
Na závaží působí síla gravitační o velikosti m(2)*g na tom se jistě shodnem. Ale také naní působí tahová síla vlákna, která působí v opačném směru a jejíž velikost jsi určil už předtím (de facto se jedná o sílu akce a reakce - závaží přes lano působí na vozík, vozík přes lano působí na závaží. to je potřeba si rozmyslet). Tedy na závaží působí síla m(2)g-F. No a zřejmě zrychlení je rovno (m(2)g-F)/m(2).
Co přesně není jasné?? zkusím to vysvětlit...
Pochopitelně z toho vzorce to m(2) musíš ještě vyjádřit!!
Konkrétně je to tahle animace, sedí na to vaše teorie? Děkuji http://zamestnanci.fai.utb.cz/~schauer/ … b4_11.html
Neumíš vyjadřovat...
Tu rovnici vynásobíš m(2) a dostaneš
(nic se nikde nezkrátilo) pak už to snad není problém vyjádřit
Snad jen pro jistotu...
ROZHODNĚ NEPLATÍ
jinak nevim co myslíš tím, že se ti to zkrátí...
Ano sedí... a není to "moje teorie" tak to prostě je, vskutku pro lepší pochopení doporučuji prostudovat text na který jsem dával odkaz ve svém prvním příspěvku.
(pozn. spoustu studentů bývá dost nedůvěřivá na toto téma - soustavy spojené vláknem... např v loňské olympiádě v kategorii C dopadl příklad na toto téma až katastrofálně co se týče počtu úspěšných řešitelů tohoto příkladu)
Od ucitele jsem se dozvedel ze jsem si spatne vylozil zadani a treci sila by nemela byt ignorovana. veta "zanedbejte veskere treni" platila jen pro kladku. Tzn. ze vzorec se meni.
Zadání:
Šedý vozík o hmotnosti 1kg se pohybuje po dráze s nízkým třením, je spojen se závesným závažím řetězem přes kladku, jak je znázorněno v animaci. Zanedbejte veškeré tření v kladce. Směr kladné osy už je určen
a) Jaká je velikost síly působící v řětezu?
b) Jaká je hmotnost závěsného objektu?
Skoncil jsem u upravovani vyrazu:
tovna se nejaky pomer 
Bohuzel netusim jak spocitat smykove treni musel jsem to dat do toho pomeru
Inu pokud nemáš zanedbávat tření, tak úloha nelze vyjádřit číselně, neboť nemáš zadaný koeficient smykového tření. Proveďmě podrobnější rozbor.
Síla působící v řetězu bude značena písmenem T (jakožto tahová). dále m1 hmotnost vozíku a m2 hmotnost závaží
jelikož F=ma, tak platí

z první rovnice vyjádříme
dosadíme do druhé a vyjádříme
Jenže žádnou další rovnici k dispozici nemáme, tudíž řešení je závislé na f...
Můj osobní názor je, že když píšou po dráze s nízkým tření, tak to tření můžeme zanedbat a výsledek je takový jak sme probírali už dříve.
Takže doporučuji přečíst toto řešení, promyslet a úlohu řádně zkonzultovat s učitelem, ukázat mu toto řešení, říct jak by to bylo kdyby jsme ho zanedbali, a zeptat se ho jak si to teda představuje on.