Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý večer mám tuhle matici a mám zjistit determinant
postupoval jsem takto
determinant matice 3x3,která mi vznikla když jsem zakryl první řádek a první sloupec
+
determinant matice 3x3,která mi vznikla když jsem zakryl první řádek a druhý sloupec
+
determinant matice 3x3,která mi vznikla když jsem zakryl první řádek a třetí sloupec
+
determinant matice 3x3,která mi vznikla když jsem zakryl první řádek a čtvrtý sloupec
determinant matice 3x3 vypočítám pomoci sarusova pravidla
vyšlo
Determinant vyšel 464 a má vyjít 488 i ve wolframu vyjde 488,ale determinanty těch matic mi vyšli stejně jak na wolframu tak nevím kde je chyba,výsledek se liší o 24 dík za radu
ja bych odečetl 3. sloupec od 2. a pak udělal rozvoj podle 2. sloupce, budeš počítat jenom 2 determinanty 3x3, tzn. větší šance, že neuděláš numerickou chybu
jinak si zkontroluj, jestli jsi ty rozvoje dělal správně, tím myslím, jestli jsi omylem neopsal špatný řádek/sloupec, může se to stát a vycházej pak úplně jiný věci
↑ květinka fialová:
Dobrý večer, ve WA mi to vychází jinak a chybu v opisování nemůžu najít:
Odkaz
↑ květinka fialová:
Takže stejný rozvoj - podle 1. řádku - mi vyšel: