Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 06. 12. 2013 21:49

ORION
Zelenáč
Škola: VŠB-FAST
Pozice: Student
Reputace:   

Sčítání čísel podle kódových čísel

Zdravím ještě jednou,

potřeboval bych poradit se sestavením algoritmu pro sečtení čísel v návaznosti na kódová čísla. Například

1   25
5   2
3   6
1   6
5   3
3   5

A jde mi oto aby se čísla u 1 sečetli u 2 sečetli a u 3 sečetli.

Poradil by mi někdo prosím? Potřeboval bych to napsat do Excelu-VBA

#2 06. 12. 2013 21:51

ORION
Zelenáč
Reputace:   

Re: Sčítání čísel podle kódových čísel

A samořejmě aby se mi zapsali do předem připravené tabulky, kde budu mít 1,3,5. Děkuji moc.

#3 15. 12. 2013 10:43

vojta_vorel
Škola: MFF UK
Pozice: student
Reputace:   

Ahoj
Rád pomůžu, ale vůbec nechápu o co go.
- Co je to "kódové číslo"?
- Co přesně má program dělat?

Vojta

#4 15. 12. 2013 11:33

ORION
Zelenáč
Reputace:   

Ahoj,

sice jsem to potřeboval před týdnem, ale rád to vyzkouším i teď. :)

1) Asi nemá moc cenu řešit co přesně jsou u mě kódová čísla, zjednodušeně mám nějaká čísla (kod. č.), ke kterým jsou přiřazeny výsledky z předchozího výpočtu.

2) A já potřebuju, aby se ty výsledky z předchozího výpočtu sečetli v návaznosti na ty kod. čísla. Tzn., že když mám 100  různých kodových čísel a třeba jednička se tam opakuje 5x, tak to potřebuju sestavit tak, aby se mi všechny jedničky sečetli, do jednoho výsledku, tak samo u kod. č. 2,3,4 .... až do 100. A až se to všechno pěkně sečte, tak aby se to zase přiřadilo do nějaké tabulky, kde budou ty kod. čísla připravena - sečtou se mi jedničky a v tabulce kde mám jedničku, se mi ten výsledek z pěti jedniček vypíše, atd. zase až do 100.

Snad už jsi mi trošku porozuměl :D, předem díky za radu.

PS: Největší problém mám v tom, že z toho místa, kde načítám ty čísla, které se mi mají sečíst, tak je mám vypsane ve sloupcích. Vždy 4 čísla pod sebou, mezera, zase 4 čísla pod sebou a tak se to opakuje až do konce a nevím jak se vypořádat s těmi mezerami, pak mi to hází blbé výsledky.

Kdyby jsi mi mohl třeba doporučit nějakou knížku pro naučení algoritmu sám doma, tak bych byl taky vděčný, v další semestru budu hodně programovat a docela v tom plavu.

Ještě jednou díky za rady. :)

Zápatí