Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, začal jsem s tím, že jsem si vypočetl obsah integrálu = 1818,18
Ale nevím, jestli je to dobrý začátek a jak dál :(
Děkuji.
Zdravím,
Ahoj, začal jsem s tím, že jsem si vypočetl obsah integrálu = 1818,18
to trošku nedává smysl - jak jsi to provedl? Spíš bych navrhovala vypočíst funkci vyjadřující objem v závislosti na čase (když máme rychlost vyprázdnění nádoby) - ano, za použití integrálu. Z údajů o délce trvání vyprázdnění může stanovit původní objem kapaliny pro plnou nádrž a dál dle zadání.
Téma je snad bez reakce, jelikož není dobře vidět, co je na scanu, lepší přepisovat do tématu a matematické výrazy pomocí TeX, děkuji.
↑ Piskotik:
Ano, oba výpočty jsou použitelné (ale zkus i uvažovat, co děláš, nejen zkoušet - co máte u vás v materiálech na úlohy tohoto typu?). Pomocí 1. vztahu jsi sestavil funkční předpis pro objem nádrže v závislosti na čase, pomocí druhého jsi vypočítal objem vody, co vytekl za dobu 20 hodin.
, zde je ještě třeba najít konstantu C´, např. dosazením hodnoty objemu v čase t=0 nebo t=20.