Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravim, pomohli by ste mi prosim s prikladmi:
1.priklad

substitucia 

neviem ako to dalej upravit.
2.priklad
substitucia
a
z toho mam
dalsia substitucia tu neviem ci som ju spravil dobre

z toho dostanem tvar 
Je v poriadku riesenie a mozem uz pouzit len vzorec
?
Ahoj,
substitucí si v prvním případě nepomůžeš. Generický postup je rozklad na parciální zlomky, nic dalšího mě teď nenapadá...
Ve druhém příkladě, abys dostal co chceš, musíš substituovat celý argument sinu, tedy i s mínuskem, a pak to dopadne trošku jinak, a ve jmenovateli potom po dosazení nechápu těch 5u^2. Myslím, že to bude mnohem jednodušší a ty kvadráty se vykrátí.
↑ Spown3:
Zdravím, nedávej, prosím do tématu více dotazů, je to nepřehledné viz pravidla. Pro první úlohu také může být užitečná Ostrogradského metoda.
Ohledně substituce pro 2. integrál - myslí se nejdřív odstranit minus v sin(-2x)=-sin(2x), potom celý jmenovatel je tak
. Drobnou substituci 2x=t jsi provedl ↑ příspěvek 1:, potom je univerzální substituce, která vyžaduje spíš pozornost při úpravě, než nějakou speciální znalost nebo nápad. Zkus nejdřív překontrolovat v MAW (krokově), pokud bude neshoda, tak se ještě ozvi, nejlépe v samostatném tématu. Děkuji.
Zdravim, tak druhy priklad som vypocital cez tangensovu substituciu.
Mohli by ste mi pomoct do akeho tvaru upravit prvy integral tak aby sa dal rozpisat na parcialne zlomky? Cez MAW to predtym nez rozlozi na parcialne zlomky malo byt v tvare
ale nerovna sa s prvym integralom ked to rozzpisem.
↑ Spown3:
Zdravím,
opravdu je lepší mít pro každá dotaz samostatné téma. V "rozkladu" máš podle mne pouze přípravu pro rozklad (vychází z úpravy
na součin) pouze rozklad jmenovatele Integrál
bych začala úpravou:
a podělila člen po členu, potom
část
v čitateli je derivace jmenovatele,
část
buď parciální zlomky nebo metoda Ostrogradského, ale koeficienty vychází nevzhledně, jsi se jist se zadáním? Děkuji.
Zdravim, zadanim som si isty, a metoda Ostrogradského sme sa neucili.
tak som si rozlozil
po vytknuty pred integral dostanem 2 integraly

1 integral bude 
2 integral som upravil 
substitucia

mam upravit cez parcialne zlomky? Ty tam mas ten druhy integral bez 
↑ Spown3:
konstanty (po vytknutí) jsem nezahrnovala do zápisu, pro podstatu řešení není důležité, ale třeba překontrolovat, zda jsme nic neztratili. Proto ještě překontroluj 1. integrál, je v něm drobný překlep, integruješ
2. integral po všech úpravách je
z toho je vidět rozklad dle vzorce
. A ano, použit parciální zlomky, pokud nebyl Ostrogradsky.
Raději, prosím, kontroluj, úpravy si nepíší, jen představuji.
↑ Spown3:
také děkuji, jen si pořád myslím, že u 1. integrálu (i včetně 1/2 před integrálem)
má být ve výsledku 1/4) - kontrola WA. Použitá drobná substituce
dává
(edit: oprava závorek).
Ale nástroje na kontrolu máš, tak bych v tom velký problém neviděla, princip je jasný.