Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 09. 12. 2013 03:44

Fijojo
Pozice: student
Reputace:   

Absolutní extrémy funkce dvou proměnných

Dobrý den,

mohl by mi někdo prosím pomoct? Někde jsem udělal chybu, protože takové bludy nemůžou vyjít. Děkuji.

$\text{Výsledek je abs. max. = 7 v bodě [0;-1] a abs. min. = -3 v bod [1;1]}$
Děkuji za radu!

//forum.matweb.cz/upload3/img/2013-12/56924_absolut%2B1.jpg
//forum.matweb.cz/upload3/img/2013-12/56940_absolut%2B2.jpg

#2 09. 12. 2013 12:05

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Absolutní extrémy funkce dvou proměnných

Zdravím,

je dobré dopisovat také komentář k jednotlivým výpočtům. Vidím, že jsi vyšetřoval na vnitřní oblasti a na přímkách, ovšem k nalezeným hodnotám x, y nemáš dopočteno z=..., abys určil, zda hodnota funkce je největší.

Také není došetřeno ve vrcholech trojúhelníku. Jednotlivé výpočty si můžeš podrobně překontrolovat v online nástroje, potom se ještě ozvi, pokud bude nějaká nesrovnalost, zatím jsem podrobně nekontrolovala. Děkuji.

#3 09. 12. 2013 23:06

Fijojo
Pozice: student
Reputace:   

↑ jelena:

také Vás zdravím :). Který online nástroj to spočítá? Přeskočil jsem to a spočítal dalších 5 příkladů a v pohodě, ale tento nevím proč, vyšel blbě. Jestli špatně zderivované? Podívám se na to znova..

#4 10. 12. 2013 12:08

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Fijojo:

Také pozdrav :-)

online nástroje určitě mohou při dílčí kontrole (derivace, dosazování apod.), zkusím se podívat i po kompletním zadání celé úlohy (myslím, že takový dotaz již byl v sekci).  Ale větší užitek bude mít dodělání šetření do konce - viz ↑ příspěvek 2: (hodnoty funkce v nalezených bodech a ve vrcholech trojúhelníku).

Zápatí