Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, nevím si rady s druhým úkolem v tomto příkladu. Za veškerou pomoc předem děkuji.
Vaším úkolem je za a) Určit zda přímky jsou rovnoběžné, nebo různoběžné
b) Pokud jsou přímky rovnoběžné, dokázat jestli jsou totožné (splývající), pokud jsou přímky různoběžné, mám určit jejich průsečík.
a:
b: 
Úkol a)
Určil jsem si normálový vektor z obecné rovnice pro přímku a.
Určil jsem si normálový vektor z obecné rovnice pro přímku b.
Vektory jsou k násobky, takže jsou L.Z ⇒ přímky jsou jsou rovnoběžné
Úkol b) Ten bohužel neumím zatím zcela vyřešit, nevím jak určit zda jsou přímky splývající. Jediné co mě nějak napadá je to, že bych si v jedné obec. rov určil libivolný bod, který na ní ležel a pak bych jeho souřadnice dosadil do druhé rovnice, akorát se mě to nedaří vypočítat a nejsem si jistý, jestli je to správný postup.
↑ Hansikii:
Dobrý večer, řekl bych, že druhou rovnici vydělíte dvěma a vidíte, že rovnice
jsou shodné. Čili vyjadřují splývající přímky.
↑ Hansikii:
Taky se to může tak říci. Dal bych přednost snadněji pochopitelnému - obě rovnice mají totožný tvar (dají se upravit na totožný tvar), tudíž jsou rovnicemi totožných přímek.
Pokud by nebylo tak jednoznačné řešení jako je v tomto případě, stačí si zvolit libovolný bod ležící na jedné přímce a zjistit, zda leží i na druhé. Pokud ano, přímky jsou totožné.