Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahojte,
ako vypocitam stranu a v roynoramennom trojuholniku, ked poynam stranu b,c a uhol ktory zvieraju, cize alfa.
nasiel som tento vzorec ' a^2 = b^2+c^2 - 2*b*c*cos(alfa) ', ale nejako mi to nevychadza,
zadal som si skusobne parametre:
b = 0.5
c = 0.5
alfa = 90
--------------
strana a by podla online kalkulacky pre tento priklad mala byt 0.707, ale s so vzorcom vyssie my to nevychadza
... poradite?
ale vyjde to...
Jen nemůžeš mít stranu c stejnou jako b, pak by to byl trojúhelník rovnostranný a úhel alfa by pak musel být 60° a ne 90°... ;)
Ahoj ↑ Takeshi333:,
vychádza to aj so "vzorcom vyššie" (čiže tzv. kosínusovou vetou):

↑ gadgetka:
Vsetko ma byt tak ako som napisal ... az na to, ze som sa pomylil v nazve trojuholnika mozno ... ale to vobc nevadi ... ono tento vzorec plati na vsetky druhy trojuholnikov !

↑ Arabela:
Tak potom mi zle pocita cosinus 90 ... podla mojej kalkulacky je cos90 = -0.44807....
↑ Takeshi333:
máš to dobre; iba na začiatku nebolo jasné, čo je základňa toho rovnoramenného trojuholníka (ale ako vyplynulo z Tvojho ilustračného príkladu, je to a). Takže všetko je v poriadku.
↑ Takeshi333:
hhmmmm... skús, čo dá Tvoja kalkulačka, keď jej zadáš
...

↑ Arabela:
-0.9880....

↑ Arabela:
Uz som nasiel chybu ... mal som kalkulacku zle nastavenu ... teraz som si to presunul na 'Deg' a pocita spravne :-)
↑ Takeshi333:
super, mal si to v radiánoch, aj ja som na to už prišla...:)