Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 30. 12. 2013 10:07

luciendaw
Zelenáč
Škola: VUT
Pozice: student
Reputace:   

distribuční funkce - vyřešení konstanty

ahoj, prosím moc o pomoc, mám problém s tímto příkladem. Distribuční funkci s dvouma konstantama jsem nějak vyřešila,ale nevím, když je tam jen jedna. když to počítám jak se dvouma F(1)=0,tak vyjde 0=0, což je podle mě blbost a F(2) = 1 je c=2. Asi se to počítá jiným způsobem :-(

F(x)=          c*(1-1/x) kde x∈(1,2)
                  0                   x≤1
                  1                   x≥2

#2 30. 12. 2013 10:40

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: distribuční funkce - vyřešení konstanty

Ahoj. 

"0= 0" není blbost, ale pravdivý výrok. Jeho význam zde je ten, že pro libovolnou hodnotu c je F spojitá v bodě x=1.
Z toho plyne, že hodnota c = 2 získaná kalkulací s bodem x = 2 není v rozporu s pojetím distribuční funkce.

#3 30. 12. 2013 14:58

luciendaw
Zelenáč
Škola: VUT
Pozice: student
Reputace:   

↑ Rumburak:
Děkuju za odpověď, to mě nenapadlo, že by 0=0 mohlo naznačovat spojitost v daném bodě.

#4 31. 12. 2013 11:38

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ luciendaw:

Pro úplnost to vysvětlím nejlrve "z druhého konce".  Označme 

g(c,x) := c*(1-1/x)   ... míměno jako funkce dvou proměnných,   

h(x) := c*(1-1/x)      ... míměno jako funkce proměnné x závislá na reálném parametru c .

Funkce h  je zřejmě pro libovolnou reálnou hodnotu paramatru c spojitá dokonce na uzavřeném intervalu [1,2]
a v bodě x = 1  nabývá hodnotu 0 ,  takže F je  spojitá (oboustranně) v tomto bodě nazávisle na hodnotě c.

Ta rovnost 0 = 0  vzniklá nejsíš z rovnice   g(c,1) = 0  (s neznámou c) říká, že tato rovnice má nekonečně mnoho
řešení, a sice všechna reálná (dokonce i komplexní) čísla,  odtud  plyne, že neexistuje hodnota parametru c,
pro niž by bylo h(1) <> 0.  Závěr o spojitosti funkce F v bodě 1  pro libovolné c  je už celkem jednoduchý.

Zápatí