Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Prosím o pozornost, pokud někdo bude chtít pomoci s touto úlohou:
Úloha: Mladý nadporučík Radecký se několika bitev s Turky zúčastnil. Jako velitel oddílu kyrysníků jednou dostal rozkaz zaútočit na postavení turecké pěchoty vzdálené od čela jeho jízdy 500 metrů. Na povel vyrazili do útoku. Napřed krokem, pak klusem a nakonec stále se zrychlujícím cvalem. Za prvních 10 sekund dosáhli z klidu rychlosti 5,04 km/h, za 20 sekund 10,08 km/h a tak dále s konstantním zrychlením. Když byli 200 metrů od tureckých pozic, tak Turci ztratili nervy a obrátili se na panický útěk stálou rychlostí 10,2 km/h. Vypočtěte, za kolik sekund od začátku útoku hrdinní rakouští kyrysníci dostihli prchajícího protivníka. (Pro tento výpočet samozřejmě nepovažujeme obě vojenské jednotky za prostorově členěné houfy, ale za jednolité řady. Turci utíkali pouze ve směru útoku Rakušanů, nikoliv do stran)." (trochu zkráceno)
Vyluštění této úlohy je podmínkou nalezení souřadnic keše J. V. Radecky, c. a k. polni marsal.
Moc prosím, neuvádějte zde výsledky ani postupy, kterými jste k řešení došli. Snad je možné napsat (jak uvedl zatím jediný luštitel), že "Příklad není tak složitý jak se na první přečtení zdá!" nebo něco v tom smyslu.
Děkuji.

↑ ladislavappl:
Trochu nerozumím. Je to prosba o pomoc, ale neuvádět postup ani výsledek??

↑ ladislavappl:
Tohle už tu jednou bylo. Kontrolujeme olympiády (viz pravidla), ale ještě kontrolovat, co je z jaké keše...
Už jsem se k tomu jednou vyjádřila a stále na tom trvám...
janca361 napsal(a):
Jako aktivní kačer se taky vyjádřím, tedy pokud mohu.
Chápu, že každý owner chce, aby jeho mysterky každý vyluštil sám. Ale je nutné si uvědomit, ať už jde o jakoukoliv vědu, že to nemusí být v silách všech (typicky IT mysterky, mysterky vyždující vyšší znalosti matematiky než běžná středoškolská matematika).
Já za sebe podporuju pomoc při řešení, příjde mi to lepší než si říct někomu o souřadnice nebo se nechat na místo dovédst. Ale to je opět otázka názoru, každý může mít jiný, ale to už patří na žumpu.
Ohlídat řešení všech keší nemůžeme a říct "tyhle se tu řešit nesmí" mi příjde hloupé. Podle dobrých rad by tazatel neměl hned dostat odpověď, ale návod, jak řešit, ale ani to není v našich silách.
Pokud nechceš, aby si kačeři chodili pro rady sem, dej třeba do listingu větu o tom, že rád poradíš. Například na konec něco ve smyslu "Děkuji, že ses dočetl až sem. Pokud si nevíš s řešením rady, obrať se na mě, rád ti pomůžu."
Pokud jde o ohlídání do padnutí bedny - klidně, těch pár dní OK. Ale držet v hlavě každé zadání nebo vyhledávat každé matematické zadání? Za mě ne.
Ovšem jedna možnost tu je - choďte sem, hlídejte, když narazíte na nepoctivce nahlaste ho (v příspěvku vpravo dole) - zamčeme, smažeme, veřejně upranýřujeme, jako u olympiád.

Dobře.
Tak aspoň PF 2014.

↑ Stýv:
OK. Já mám kratší vedení. Stačilo napsat, ať nepomáháme s řešením.
Na druhou stranu souhlasím s ↑ janca361:, tzn, že třeba napovědět, že porovnáváme dráhu rovnoměrně zrychleného pohybu a pohybu rovnoměrného s náskokem 500 m. Tím jsem nic nevyřešil, ale třeba nakopnul.

↑ marnes:
Třeba. Případně se vzorečkem, eh, vztahem, jak by řekla naše fyzikářka. Taky je třeba si uvědomit, že jsou to lidi často jsou "dávno" po škole nebo to není jejich obor a nic o tom neví.
Myslím, že v normálním smyslu jako to tu má fungovat (aspoň podle mě) a myslím, že i docela funguje.
janca361 napsal(a):
Chápu, že každý owner chce, aby jeho mysterky každý vyluštil sám. Ale je nutné si uvědomit, ať už jde o jakoukoliv vědu, že to nemusí být v silách všech...
tak asi nejsou určený pro každýho ne? já teda o geocachingu vim prd, ale tohle by mi přišlo tak nějak logický...

↑ Stýv:
Taky o tom vím prd, ale byl jsem svědkem hledání v oblasti, kde se dotyčný nevyskytuje každý den. Takže když pojedu přes půl republiky, tak už bych tam ten zápis či co tam dávají chtěl nechat. Navíc asi nejde jen o luštění hádanek, ale taky o turistiku a poznávání nových krajů. A podle slov dotyčných lidí jde taky o ty kontakty a různé drobnosti s tím související.
Stránky: 1