Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 01. 2014 13:57

Fatal1ty
Zelenáč
Pozice: student
Reputace:   

Transformace rot(A)

Dobrý den, prosím napište mi, jak se řeší tento příklad:
Dokažte, že pro libovolné vektorové pole $\vec{A}=\vec{A}(x_1,x_2,x_3)$ se veličina $rot\vec{A}$ při vlastních ortogonálních transformacích $S \in SO(3)$ transformuje jako vektorové pole.

Zadání výše uvedeného příkladu moc nechápu(nevím, jak bych to vyřešil). Myslím, že bych nejříve měl spočítat rotA - $rot\vec{A}=\left( \frac{\partial x_{3} }{\partial y}-\frac{\partial x_{2}}{\partial z},\frac{\partial x_{1}}{\partial z}-\frac{\partial x_{3}}{\partial x},\frac{\partial x_{2}}{\partial x}-\frac{\partial x_{1}}{\partial y}\right)$ a pak nevím, protože mi není jasné, jak se transformuje vektorové pole a taky mi není jasné, jak s tím souvisí ty ortogonální transformace.

Díky

• (téma jako vyřešené označil(a) Fatal1ty)

#2 02. 01. 2014 20:12 Příspěvek uživatele Fatal1ty byl skryt uživatelem Fatal1ty. Důvod: nn

#3 02. 01. 2014 20:17 Příspěvek uživatele Fatal1ty byl skryt uživatelem jelena. Důvod: OT

Zápatí