Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 01. 2014 20:56

Jirda
Místo: Karviná
Reputace:   

Problem batohu a rozvrhu jako dualni uloha linearniho programovani

Zdravim,

predem bych se chtel omluvit, pokud sem toto tema nepatri. Ale s ohledem na to, jakym zpusobem linearni programovani pracuje, mi to neprijde jako ryze algoritmicky problem a tak doufam, ze i v matematicke casti tohoto fora najdu nekoho, kdo bude schopen o tomto diskutovat.

Ted k veci, pripravuji se na zkousku a nemuzu stale prijit na to, jakym zpusobem transformovat primarni ulohu problemu batohu a primarni ulohu problemu rozvrhu nedelitelnych uloh na procesorech.

O co jde, u problemu batohu mam mnozinu predmetu, ktere maji svou vahu a hodnotu, v_i a h_i, s tim, ze existuje vahovy limit V.

Jako primarni uloha bude tento problem zapsan relativne trivialne a to tak, ze si zavedu 0/1 promennou x_i znacicic, zda je polozka vybrana a ucelova funkce bude maximalizovat vahu vybranych predmetu.
Omezeni bude pak takov,e ze soucet vsech vybranych predmetu musi byt nejvyse roven V.
Dale bude promenna x_i omezena na hodnotu 0 a 1. Relaxaci ulohy pak pouze povolim, aby h_i nabyvala hodnoty intervalu 0..1

Nemuzu ale zatim prijit na to, jak tento tvar ulohy prepsat na dualni ulohu.
Napadlo me, ze by ucelova funkce byla minimalizace hodnoty V nasobene nejakou promennou y. A omezeni by pak bylo, ze v_i v soucinu s y musi byt vetsi h_i, ale to mi prijde jako nesmysl.

DIky za vase komentare. Pokud by se objevil nekdo, kdo by teto problematice rozumel, tak bych pak rozebral vice i ten problem procesoru a uloh.

Matematika je jednoduchá, záleží pouze na úhlu pohledu.

#2 04. 01. 2014 00:42

vojta_vorel
Škola: MFF UK
Pozice: student
Reputace:   

Re: Problem batohu a rozvrhu jako dualni uloha linearniho programovani

Ahoj

Moc zkušeně o tom diskutovat nedokážu, ale když jsem napsal do googlu "knapsack dual", tak mi to našlo tohle: http://people.cs.umass.edu/~barrington/ … ure/25.pdf . Přijde mi, že tam píšou to, co potřebuješ.

Vojta

Zápatí