Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den, potřebuji od vás jistotu nebo potvrzení tohoto příkladu a mého postupu:
Kolko tepla Q musí vzduch odvést při výrobě nějakým předmětu s teplotou t1 = 327,5 stupňů Celsia, pokud předmět se ochladí na teplotu 32,5 stupňů celsia.
Kapacita tělesa je 129 J (kg. stupeň celsia). Hmotnost 3 kg. A těleso padá z výšky 45 metrů. ?
Vzorec = c.m.delta t
129. 3.295 = 114165 Joulů
odpoved:
Těleso, které padá a ochladilo se na teplotu 32,5 stupňů Celsia z 327,5 stupňů Celsia, odvedlo při výrobě 3 kilového předmětu 114165 joulů tepla.
Je to dobře? Díki

Prosím o kontrolu.

Je to nutné, prosím.

Je to olovo, prosím o kontrolu

Stačí mi jenom kontrola.

A pak je k tomu pod příklad a to:
O kolik se změní potenciální energie Ep jedné dávky olova = 3 kg, pokud dopadne z výšky h = 45 metrů na zem? Porovnej změnu delta Ep potenciální enrgie s tplom Q. Jaký vliv má změna delta Ep na chlazení padajícího olova během pádu?
Díki moc za radu, jsem úplně mimo. Vím že Ep = m.g.h dosadím 3.9,81.45 = 1324,35 Joulů.
Nebo mám dosadit 3.10.45 = 1350 joulů
Neboť g na zemi je = 9,81 N / kg, ale pro lepší přesnost je lepší použít 10 N / kg.
Co mám použít?
A z čeho mám počítat delta Ep?
Díki moc za radu nebo doplnění druhého vzorce na výpočtům delty Ep. Díki