Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý deň, potreboval by som buď nejaký zdroj, stránku alebo čokoľvek/kohkoľvek, kto mi pomôže s nasledujúcimi funckiami. Podobné typy úloh budeme mať na teste a ja netuším, ako ich riešiť. Ďakujem za akúkoľvek pomoc, ocením aj vyriešenie úloh no najmä ich postup. S matematikou sa celkom kamarátim, no funkcie nemám veľmi v láske...
1.Funkcia je zadaná predpisom f (x) = x^2 . e^-x
a) Zistite, či je daná funkcia párna alebo nepárna.
b) Určite f´(0), f´´(1), f´´´(-1)
c) Nájdite lokálne extrémy funkcie a v stacionárnych bodoch určite jej funkčné hodnoty.
2.Funkcia je zadaná predpisom g(x)=ln (x-1)
a) Nájdite jej definičný obor, zistite, či číslo do neho patrí, ak áno, určite hodnotu funkcie g v tomto čísle.
b) Zistite, či je funkcia jednojednoznačná (prostá) – využite vlastnosti prvej derivácie pri hľadaní monotónnosti funkcie.
c) Ak funkcia spĺňa podmienky pre určenie inverznej funkcie, určte ju.
d) Nájdite definičný obor a obor hodnôt inverznej funkcie g^-1 (x).
Zdravím,
to je snad v každém materiálu pro úvod do analýzy na VŠ - například, viz záložku diferenciální počet. Případně sbírka řešených (nepředpokládám, že je problém s názvy "parná/neparná jako sudá/lichá funkce). Co je u vás za materiál?
Pro kontrolu výpočtu můžeš MAW. Stači tak? Děkuji.
Stránky: 1