Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 06. 01. 2014 14:16

Mythic
Reputace:   

Dukaz - matematicka indukce.

Indukcí dokažte, že pomocí mincí s hodnotami 2 a 5 je možné sestavit jakoukoliv částku velikosti alespoň 4. Jinými slovy indukcí dokažte, že pro každé přirozené číslo n ≥ 4 existují přirozená čísla a, b taková, že n = 2a + 5b.

Dokazal by mi tady nekdo poradit jakym zpusobem postupovat? Jako zakladni krok bych si vzal to cislo 4 a rekl, ze se rovna 2*2 tudiz to plati. Ale nevim jak pak postupvoat kdyz v indukcnim kroku budu brat predpoklad, ze cislo n lze sestavit z 2 a 5, tak cislo n+1 taky - ale jak to tam pak zaonacit? Diky.

• (téma jako vyřešené označil(a) Mythic)

#2 06. 01. 2014 14:49

Formol
Místo: Praha
Pozice: krotitel mikroskopů (UHIEM 1. LF UK)
Reputace:   42 

Re: Dukaz - matematicka indukce.

↑ Mythic:
Ahoj,
ono to není ani moc trikové. Pro n=4 to platí. Předpokládej, že ti to platí pro libovolné n a má to platít pro n+1. První myšlenka je, že by se dalo ukázat, že pokud je to n dost velké, jde "přihodit" jedničku tím, že odebereš dvě mince s hodnotou 2 a přidáš jednu s hodnotou 5. Rozklad není jednoznačný, takže při konstrukci indukce můžeš využít toho rozkladu, který se ti hodí, tedy všechny práry mincí s hodnotou 5 "rozměnit" za pět mincí s hodnotou 2. Hodnoty do 10, protože mají "málo dvojek", by bylo vhodné ověřit hrubou silou.

Když jsem se o tom tak rozepisoval, tak jsem si uvědomil, že to jde i snáze. K důkazu stačí ukázat, že n+1 jde zapsat jako součet dvou čísel z intervalu <4,n>, protože ta už jde z předpokladu napsat jako součet násobku dvojky a násobku pětky. (Tohle ale platí až od jistého n, takže zase budeš muset prvních několik /urči kolik/ čísel ověřit ručně).

Доктор сказал «в морг» — значит в морг!

Zápatí