Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Indukcí dokažte, že pomocí mincí s hodnotami 2 a 5 je možné sestavit jakoukoliv částku velikosti alespoň 4. Jinými slovy indukcí dokažte, že pro každé přirozené číslo n ≥ 4 existují přirozená čísla a, b taková, že n = 2a + 5b.
Dokazal by mi tady nekdo poradit jakym zpusobem postupovat? Jako zakladni krok bych si vzal to cislo 4 a rekl, ze se rovna 2*2 tudiz to plati. Ale nevim jak pak postupvoat kdyz v indukcnim kroku budu brat predpoklad, ze cislo n lze sestavit z 2 a 5, tak cislo n+1 taky - ale jak to tam pak zaonacit? Diky.
↑ Mythic:
Ahoj,
ono to není ani moc trikové. Pro n=4 to platí. Předpokládej, že ti to platí pro libovolné n a má to platít pro n+1. První myšlenka je, že by se dalo ukázat, že pokud je to n dost velké, jde "přihodit" jedničku tím, že odebereš dvě mince s hodnotou 2 a přidáš jednu s hodnotou 5. Rozklad není jednoznačný, takže při konstrukci indukce můžeš využít toho rozkladu, který se ti hodí, tedy všechny práry mincí s hodnotou 5 "rozměnit" za pět mincí s hodnotou 2. Hodnoty do 10, protože mají "málo dvojek", by bylo vhodné ověřit hrubou silou.
Když jsem se o tom tak rozepisoval, tak jsem si uvědomil, že to jde i snáze. K důkazu stačí ukázat, že n+1 jde zapsat jako součet dvou čísel z intervalu <4,n>, protože ta už jde z předpokladu napsat jako součet násobku dvojky a násobku pětky. (Tohle ale platí až od jistého n, takže zase budeš muset prvních několik /urči kolik/ čísel ověřit ručně).
Stránky: 1