Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 01. 2014 10:30

Jan Jícha
Veterán
Místo: Plzeň/Mnichov
Škola: ZČU - FST - KMM
Pozice: Safety Engineer
Reputace:   74 
Web

Siebelův vztah

Ahoj, nevím kam toto zařadit, jedná se spíše o Technologii tváření.

Ale i za pokus to stojí. Neví někdo jak odvodit Siebelův vztah?

#2 11. 01. 2014 11:32

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Siebelův vztah

Zdravím,

myslím, že by toto mohlo být použitelné.
Já bych zas potřebovala překontrolovat jeden drobný projekt na výkovek (nic složitého, spíš SŠ strojní), ale na můj pohled jsou v tom chyby a i výkres není OK. Musela bych ale přeposlat na mail, pokud by se někdo ozval. Děkuji.

#3 11. 01. 2014 12:38

Jan Jícha
Veterán
Web

Děkuji. No můžete mi to poslat na mail, ovšem nic neslibuji. Podívám se na to.

#4 12. 01. 2014 09:46

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Jan Jícha:

Zdravím a děkuji velice za nabídku :-) řešení projektu mám v pracovním mailu, tak až navečer přejdu přes Opavu, tak s dovolením přepošlu. Ještě se mi ozval kolega mikl3, také velice děkuji. Nemusí to být nic podrobného - projekt zpracovala dalkářka a předmět není v hlavním oboru, spíš splnění povinností. Tedy nějaké chyby v tom mohou být, jen aby odstranila některé zásadnější.

Ale určitě jen tak, jak vám čas ve zkouškovém dovolí (snad takové kontroly jsou užitečné pro ověření vlastních znalostí, mně už v tomto oboru velmi chybí a Hodnou dceru strojařku nedonutím, jak vím :-)).

Jinak doufám, že ze strany místních (budoucích) strojařů a příbuzných oborů byla zaznamenána horní lišta fóra a tato změna ve spolupráci, zatím směrem k obsahu fóra jsem změnu neznamenala, ale odbornější diskuse by byla zřejmě obtížná. Tak jen připomenu tento vývoj.

Odvození se podařilo ↑ příspěvek 1: ? Děkuji a hodně zdaru ve zkouškovém přeji.

#5 12. 01. 2014 12:57

Jan Jícha
Veterán
Web

Odvození se podařilo, i když bylo těžší, než vypadalo.

Nakonec jsem to našel v našich skriptech na netu. Pro zájemce mohu poslat řešení (Je to asi 5 stránek).

Vychází se z toho, že při výpočtu se využívá přibližných rovnic rovnováhy a podmínky plasticity. Vnější síly od tvářecího nástroje – kovadel -  dáváme do rovnováhy se silami vnitřními. Vzhledem k nerovnoměrnému rozložení napětí a deformace v tělese je nutno těleso charakterizovat pomocí vytknutého prostorového elementu o nekonečně malé tloušťce.

Zápatí