Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 01. 2014 01:37 — Editoval liamlim (12. 01. 2014 01:40)

liamlim
Škola: MFF UK
Pozice: student
Reputace:   

důkaz mocniny

Přeji pěkný večer,

Celý večer jsem něco zkoušel a teď nejsem moc schopný zkontrolovat správnost mého postupu. Úlohu jsem vymyslel, proto nemusí vůbec zadání platit - právě proto bych byl rád za kontrolu mého řešení této úlohy, abych věděl, že její výsledek můžu použít. Tvrzení, které jsem dokazoval, je tady:

Dokažte, že jestliže  pro přirozené $n>1$ platí $a^n+b^n=c^n$, pak platí také $(a+b-c)^n = \sum_{k=1}^{n-1}\sum_{l=1}^{n-k}{n\choose k}{n-k\choose l}(a+b-c)^{n-k-l}(c-a)^k(c-b)^l$

Nejprve jsem dosadil $n=2$ a $n=3$. Pro obě tyto hodnoty velmi rychle jde vidět, že tvrzení platí. Můj pokus o důkaz teď napíšu:

Když si čtu můj "důkaz" myslím si že může být problém při práci se sumami na které pořád ještě nejsem zvyklý, a bez nichž si myslím, že postup nelze zapsat. Doufám že je postup správný. Jestliže platí věta, kterou jsem napsal hned na začátku, byl bych moc rád, protože jsem ji tímto způsobem odvodil.

Za potvrzení nebo vyvrácení té věty bych byl rád... děkuji.

otázka: "je pravdivý výrok, který jsem dokazoval?"

#2 12. 01. 2014 12:02 — Editoval Freedy (12. 01. 2014 12:02)

Freedy
Místo: Praha
Škola: MFF UK (15-18, Bc.)
Reputace:   166 

Re: důkaz mocniny

Jen bych se chtěl zeptat, co jsou neznámé k l ?

L'Hospitalovo pravidlo neexistuje. Byl to výsledek Johanna Bernoulliho

#3 12. 01. 2014 12:22

liamlim
Škola: MFF UK
Reputace:   

Re: důkaz mocniny

↑ Freedy:

Já si to představuji takhle: Na začátku mám $(a+b-c)^n = \sum_{k=1}^{n-1}\sum_{l=1}^{n-k}{n\choose k}{n-k\choose l}(a+b-c)^{n-k-l}(c-a)^k(c-b)^l$. tu první sumu rozepíšu pomocí $k$ od jedné až po $n-1$ na:

$(a+b-c)^n = \sum_{l=1}^{n-1}{n \choose 1}{n-1\choose l}(a+b-c)^{n-1-l}(c-a)^1(c-b)^l + \\\sum_{l=1}^{n-2}{n \choose 2}{n-2\choose l}(a+b-c)^{n-2-l}(c-a)^2(c-b)^l + \\\sum_{l=1}^{n-3}{n \choose 3}{n-3\choose l}(a+b-c)^{n-l-3}(c-a)^3(c-b)^l+ \\\cdots + \\\sum_{l=1}^{1}{n \choose n-1}{n-(n-1)\choose l}(a+b-c)^{n-l-(n-1)}(c-a)^1(c-b)^l   $.

Teď bych si všechny ty součty rozepsal pro $l$ od $1$ do $n-k$ - těch hodnot je tam několik různých. No a po tom kompletním rozepsání bych tam měl jen hromadu součtů obsahujících jen čísla a proměnné $a,b,c$. Ty čísla $k,l$ vyjadřují jen závislost toho součtu.

Doufám že říkám srozumitelně co píšu, sám s tolika součty naráz jsem ještě nepracoval

Zápatí