Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mám tady jednu úlohu a poprosila bych vás o výpočet. Nejsem si moc jistá jak to mám počítač, když nám nás prof. řekl, že přes rovnice... normálním způsobem to zvládnu, ale přes rovnice mi to přijde podivné.
Lída a Libuše prodávají boty v obchodě Baťa. Pracovní dobu mají obě od 8 do 17. Také mají obě hod. přestávku od 12 do 13. Libuše ale přišla do práce o 20 minut později. Dopoledne prodala Lída 6 párů bot za hodinu, Libuše prodala o jednu třetinu bot více. Odpoledne prodala o jednu osminu bot více než Lída. Lída prodala stejně jako Libuše dopoledne. O kolik párů bot prodala ten den Libuše více?
Re: slovni ulohaMám tady jednu úlohu a poprosila bych vás o výpočet. Nejsem si moc jistá jak to mám počítač, když nám nás prof. řekl, že přes rovnice... normálním způsobem to zvládnu, ale přes rovnice mi to přijde podivné.
Lída a Libuše prodávají boty v obchodě Baťa. Pracovní dobu mají obě od 8 do 17. Také mají obě hod. přestávku od 12 do 13. Libuše ale přišla do práce o 20 minut později. Dopoledne prodala Lída 6 párů bot za hodinu, Libuše prodala o jednu třetinu bot více. Odpoledne prodala o jednu osminu bot více než Lída. Lída prodala stejně jako Libuše dopoledne. O kolik párů bot prodala ten den Libuše více?
Lída dopoledne:
Libuše dopoledne:
Lída odpoledne:
Libuše odpoledne:
Lída:
Libuše:
Rozdíl Libuše a Lídy je x
Mám pocit, že minuty, o které přišla Libuše později, jsou zavádějící, protože o tom, že někdo prodal boty za nějakou časovou jednotku, se mluví jen jednou, dál už jde jen o počty :)
Rovnici bych viděla jen v tom, že rozdíl prodaných bot obou prodavaček je x a rozepsala bych to klidně do detailů, čili žádné výpočty vedle, ale rovnou do rovnice bych zasadila ty všechny jednotlivé prodané páry, třetiny, osminy atd.
↑ Kessi:
hahahaha, já to zapomněla opravit, nejdřív jsem to počítala s rozepsanou rovnicí a neumazala jsem to ... a teď se divím, že mi vyšlo 12 ... hahaha, jdu se vrátit do první obecné :))
prosim pomozte nevim jak na to:
Nadoba obsahuje 12 litru vody:ve druhe nadobe je nezname mnozstvi vody.Z prvni nadoby prelijeme polovinu vody do druhe a potom z druhe nadoby nalijeme petinu vody,ktera je v ni po priliti z prvni nadoby,zpet do prvni nadoby.Obe nadoby pak obsahuji stejna mnozstvi vody.kolik litru vody pak obsahuji stejan mnozstvi vody.Kolik litru vody bylo puvodne ve druhe nadobe.
Prede dik za pomoc
↑ warmonger:
Zdravím, zkus jednotlivé kroky ze zadání "přeložit" do matematického zápisu:
"Nadoba obsahuje 12 litru vody, ve druhe nadobe je nezname mnozstvi vody" - x je původní množství v 2. nádobě.
"Z prvni nadoby prelijeme polovinu vody do druhe" - co to znamená, jak to dopadne v 1. nádobě a jak to dopadne v 2. nádobě? Jak toto napsat matematicky?
a potom z druhe nadoby nalijeme petinu vody (jak toto zapsat matematicky?), ktera je v ni po priliti z prvni nadoby, zpet do prvni nadoby.
V dalším kroku už se podaří sestavit rovnici: "Obe nadoby pak obsahuji stejna mnozstvi vody".
A vyřešením rovnice odpovědet na otázku "Kolik litru vody bylo puvodne ve druhe nadobe?"
Napíš, prosím, co se podařilo. OK?
↑ warmonger:
Není možné, že vůbec nic. Problém není s matematikou - choď do kuchyně a zkus si jednotlivé kroky provest pomocí 2 PET lahvi (nebo kastrolů nebo co máte?). Místo 12 litrů si vem do 1 nodoby 1,2 litry, do druhé 0,4 litry (my to sice ještě nevíme, ale bude to názornější).
A z pokusu si vytvoř zápis:
1. nádoba obsahuje 12 litrů
2. nádoba obsahuje x litrů.
Polovina množtví vody v první nádobě je ...... (doplň), po vylití tohoto množství z 1 nádoby v první nádobě zůstalo ..... (doplň) a v druhé nádobě po přilití tohoto množství máme:...... doplň.
Pak budeme pokračovat.
↑ warmonger:
V první nádobě - 12 l
Ve druhé nádobě - x l
I nádoba II. nádoba
(lt) (lt)
----------------------------------
1) 12 x (na začátku)
2) 6 x + 6 (po prvním přelití) - přelili jsme z první nádoby polovinu jejího objemu do druhé nádoby
3 6 + (x +6)/5 x + 6 - (x +6)/5 (po druhém přelití) - přelli jsme 1/5 jejího objemu zpět do první nádoby (v obou nádobách má být stejně vody) čili:
Upravíme a dostaneme: toto si už dopočítej sám.
↑ Chrpa:
Zdravím :-)
měla jsem v plánu práci teoretikůpodložit experimentálně, ale co už - necham to v rovině čistě teoretické.
-------------------
Klidně vstupuj do odborných výkladů, neboť "А нам все равно, а нам все равно..."., текст (shodou okolnosti část naši rodiny teď sleduji tento film z DVD). Pozdrav a omluva za OT :-)
↑ 100g:
Spočítej si obsah toho průřezu (= obsah kruhu) v metrech čtverečných a pak do vynásob 2.5. Dostaneš počet krychlových metrů, které projdou tím potrubím za jednu sekundu. Na hodinu už to pak není těžké převést.
↑ halogan: Děkuju jsem tu poprvé a moc jsem se tu s tim nenaučla......ten druhý,stejný příspěvek smažu.=)
↑ halogan: Ahoj .....asi si budeš myslet že jsem uplnej tupec,ale mně to prostě nevychází..........nemohl by si mo to ukázat názorně s tima číslama......zejtra to mám odevzdat a mně to prostě nejde =( DÍKY