Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 14. 01. 2014 17:09

Bulish
Zelenáč
Škola: FIM UHK
Pozice: student
Reputace:   

Pravděpodobnost, směrodatná odchylka a střední hodnota

Zdravím, potřeboval bych malou pomoc s jedním příkladem, jde jen o překontrolování.. :)

Zadání příkladu:
Tři střelci A,B a C střílejí (každý jednou) nezávisle na sobě na stejný cíl. Víme, že A je tak dobrý, že vždy zasáhne cíl, že B zasáhne s pravděpodobností P(B)=0,1 a že P(C)=0,6.
  a) Jaká je pravděpodobnost, že cíl bude zasažen x-krát pro x=0,1,2,3?
  b) Určete směrodatnou odchylku počtu zásahů cíle.
  c) Určete střední hodnotu počtu zásahů cíle.

Jsem si poměrně jist, že a) mi vyšlo správně, P(0)=0, P(1)=0,36, P(2)=0,58 a P(3)=0,06; a stejně tak s jsem poměrně jist střední hodnotou E(X) = 1,7. ( Případná kontrola se ale netrestá.. :) )

Nicméně si nejsem vůbec jist b), určením směrodatné odchylky. Využitím vzorce $\sigma = \sqrt{(\frac{1}{N} \sum_{i=1}^{N}x_{i})  -\bar{x}^{2}}$, kde jsem dosadil N=3, instinktivně, nejsem si jist, že správně, jsem se dostal k výsledku $\frac{\sqrt{6}}{3}$

Akorát si nejsem ani trochu jist, jestli je tento výsledek správný - mohl by mi to někdo zdatnější v pravděpodobnosti a statistice překontrolovat, prosím? :) A případně napsat jak správně postupovat, jestli je to špatně... Díky moc! :)

Zápatí