Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 14. 01. 2014 22:31

Sequence
Pozice: Student
Reputace:   

Integral pohybu - prosím pomoc

Mám příklad tohoto typu:
Máme danou tuto funkci $F=xy\omega ^2+\frac{\mathrm{d} x}{\mathrm{d}t }\cdot \frac{\mathrm{d}y }{\mathrm{d} t}$. Nyní máme zjistit zdali je tato funkce $F$ integrálem pohybu pro system popsany Lagrangeovou funkcí $L=\frac{1}{2}m\left((\frac{\mathrm{d} x}{\mathrm{d}t })^2+(\frac{\mathrm{d} y}{\mathrm{d} t})^2\right)   -\frac{1}{2}m\omega ^2\left( x^2+y^2\right)  $, kde $\omega , m $ jsou konstanty.

Z wikipedie http://cs.wikipedia.org/wiki/Integrál_pohybu jsem vyčetl, že pokud $F$ je integralem pohybu, pak platí, že $\frac{\mathrm{d} }{\mathrm{dt} }F=0$ 
----------->Tak jsem to tedy dosadil a vyšlo mi $\frac{\mathrm{d} }{\mathrm{dt} }F=\frac{\mathrm{d} }{\mathrm{d}t } \left(xy\omega ^2+\frac{\mathrm{d} x}{\mathrm{d}t }\cdot \frac{\mathrm{d}y }{\mathrm{d} t} \right)=\omega ^2y\frac{\mathrm{d} x}{\mathrm{d}t }+\omega ^2x\frac{\mathrm{d} y}{\mathrm{d}t }+\ddot{x}\dot{y}+\ddot{y}\dot{x}$

A to se má rovnat nule abychom mohli potvrdit že se jedná o integrál pohybu, prosím jak z toho poznám že se to opravdu rovná nule?? Díky

• (téma jako vyřešené označil(a) Sequence)

Zápatí