Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, prosím o pomoc s důkazem následující věty:
Buď f bijekce topologického prostoru X na topologický prostor Y. Potom následující výroky jsou ekvivalentní:
1) f je homeomorfismus
2) Pro každou množinu A, která je podmnožinou X, platí, že obraz jejího vnitřku v X je vnitřek v Y obrazu množiny A.
Kdyby byla A otevřená, tak to chápu. Obraz otevřené množiny je otevřená množina. Ale s uzavřenou si nevím rady...
↑ Polopat:
Zdravím .
Obecná podmnožina A topologického prostoru X ho rozdělí na 3 disjunktní části (některé mohou být prázdné), jimiž jsou
- vnitřek množiny A ,
- vnitřek množiny X-A ,
- hranice množiny A (= hranice množiny X-A).
Ta poslední je uzavřená, ostatní jsou otevřené. Stačí tato nápověda ?
↑ Rumburak:
Bohužel se v tom ztrácím. Každá myšlenka mě vždycky zavede jenom k tomu, že obraz otevřené je otevřená a uzavřené uzavřená. Že obraz vnitřku A leží v obrazu A je mi jasné, ale že je roven vnitřku toho obrazu, k tomu nevím vůbec jak dojít. Zkoušel jsem aplikovat totéž třeba v opačném směru, ale vždy jsem se v tom nějak ztratil...
↑ Polopat:
Ten důkaz nebude možno provést úplně šmahem už proto, že máme dokázat ekvivalenci dvou výroků, konkretně výroků
(1) f je homeomorfismus ,
(2) pro každou množinu A, která je podmnožinou X, platí, že obraz jejího vnitřku v X je vnitřek v Y obrazu množiny A,
tedy dvě implikace
I. (1) implikuje (2) ,
II. (2) implikuje (1) .
Nejprve se tedy musíme rozhodnout, s kterou z těchto dvou částí začneme a na tu se zaměřit.
Poznamka
Je dobre pripomenut definiciu homeomorfismu:
http://en.wikipedia.org/wiki/Homeomorphism
Mozem napisat nejake hinty, aby sa to pohlo:
Pre uvazujme a
chces dokazat, ze - co sa da rozbit na dva kroky
a .
Chces dokazat, ze je spojite a otvorene. Dokazat, ze je otvorene je trivialne. Na spojitost mozes ist sporom. Predpokladaj, ze mame otvorenu taku, ze nie je otvorena. Zamysli sa co potom z toho vyplyva pre .
↑ Brano:
Omlouvám se, že jsem se neozýval, nebyl čas.
Jinak jsem si řekl, že obraz vnitřku A je podmnožina obrazu A. Obraz vnitřku A je ale otevřená množina, takže je roven vnitřku obrazu vnitřku A. Vnitřek je největší otevřená podmnožina, takže vnitřek obrazu A nemůže být "menší" než vnitřek obrazu vnitřku A, tudíž je nadmnožinou. Opačná inkluze by se dokázala analogicky. Je to tak?
Na druhou implikaci se ještě podívám. Děkuji za trpělivost.
↑ Polopat:
skoro, ale ides na to dobre - vyuzivame to, ze homeomorfizmus zobrazuje otvorene mnoziny na otvorene v oboch smeroch.
kedze , tak aj , lenze je otvorena a teda (z toho dovodu co si napisal, len zatial nemame rovnost)
uplne rovnakym argumentom dostaneme a na obe strany aplikujeme a dostaneme - cize mame obe inkluzie a teda aj ziadanu rovnost.
v druhej implikacii sa mi zda, ze mas pravdu - len to mas napisane trosku nejasne, tak si nie som na 100% isty co tym myslis, tak napisem ja ako som to myslel - ten spor som skonstruoval na trosku inom mieste
Ak nie je otvorena, tak pre plati, ze -t.j. . Lenze z (ii) mame co je spor.
Pozn. Takouto logikou sa to da vlastne dokazat aj priamo - co sa obvykle povazuje za slusnejsi dokaz. Takze by to islo takto:
Vezmime si lubovolnu otvorenu . Oznacme - teda je to urcite otvorena. Z (ii) plati a teda .