Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý deň, mám problém s nasledovnými príkladmi.
Vypočítajte, koľko atómov vodíka vznikne, ak do 2 litrov vody dáme 0,30 g draslíka. Reakciu draslíka s vodou znázorňuje rovnica: 2K (s) + 2 H2O(l)--->2 KOH(aq)+H2(g)
M(K)=39,10 M(H2O)=18,01 ρH2O=1,0 g.cm^-3 [4,62.10^21 atómov ]
Látkové množstvo K mi vyšlo 0,00767 mol a n(H2O)=0,111 mol. Neviem však, ako to treba Ďalej počítať. Keby som vedel ktoré látkové množstvo mám použiť, tak by som vedel vypočítať na základe vzorca n=N/Na počet častíc vodíka,avšak neviem na základe čoho sa rozhodnúť. (mne vyšlo 2,31. 10^21 atómov )
Jodid strieborný možno pripraviť reakciou roztoku dusičnanu strieborného s roztokom jodidu sodného:
AgNO3(aq)+NaI(aq)--->AgI(s)+NaNO3(aq)
Vypočítajte, aká hmotnosť AgI vznikne, ak do 100 ml roztoku AgNO3 s c=0,1 mol.dm^-3 pridáme 25 ml roztoku NaI s c=0,2 mol.dm^-3. M(AgNO3)=169,88 M(NaI)=149,89 M(AgI)=234,77 [m=1,17 g ]
V tomto príklade je to podobné, viem vypočítať látkové množstvá reaktantov, avšak na výpočet hmotnosti AgI môžem dosadiť do vzorca 2 hodnoty, no iba s jednou je to správne, s lát.množstvom NaI (n=0,005).Ako viem, či mám použiť n AgNO3 alebo n NaI?
Vďaka za pomoc
Zdravím.
U prvního příkladu jen drobnosti: v jedné molekule vodíku jsou dva atomy, jinými slovy – spočítal jstepočet molekul, který je ještě třeba vynásobit dvěma.
U druhého zkusím analogii:
Mám půl kila mouky, tři vejce a litr mléka. Na přípravu jednoho dílu palačinkového těsta potřebuji 100g mouky, jedno vejce a čtvrtlitr mléka. Kolik dílů palačinkového těsta můžu připravit?
No povedzme, že ten prvý príklad som pochopil. Takže keďže je vodík dvojatómový, tak mu prislúcha dvojnásobok látkové množstva a teda aj častíc.
No a samozrejme vytvoril by som 3 diely palaciniek, keďže mám len 3 vajcia...Mám rád podobné analógie,len zatiaľ som neprišiel na riešenie danej otázky ;) Verím že ďalej napoviete..
↑ woody25:
Na přípravu jednoho molu AgI potřebujete jeden mol Ag+ a jeden mol I-. Z jednoho molu AgNO3 dostanete jeden mol Ag+. Z jednoho molu NaI dostanete jen mol I-. Teď už víte?
Zdravím v tématu,
↑ woody25:
je dost nepřehledné si dávat do tématu více úloh viz pravidla. Pokud je v úloze zadáno množství obou reagujících látek, je skoro jisté, že jedna z látek je v přebytku a podle této látky není možné počítat úlohu. Proto, než začneme takovou úlohu řešit, překontrolujeme, zda je poměr látek stechiometrický (přesně podle reakce má reagovat 1:1, potom je jedno podle které látky počítáme), nebo zjistit látku v nedostatku a podle té počítat.
Praktický smysl přidávání přebytku je ten, aby s jistotou zreagovalo všechno množství 2 látky. Ve slovních úlohách je to krok navíc před samotným výpočtem - kontrola přebytku a nedostatku. Je to tak vidět?
Mám půl kila mouky, tři vejce a litr mléka.
:-) v některém testu z češtiny se doporučovalo kypřit palačinky práškem do pečiva - hrůza, že? Děkuji za názorný příklad a za tento komentář, souhlasím, že praktický "bezvzorečkový" pohled je více k užitku.
↑ woody25:
Mám 0.01 mol Ag+ a 0.005 mol I-. Na přípravu jednoho molu AgI potřebujete 1mol Ag+ a 1 mol I-. Už?
Zdravím kolegyni :-)
↑ woody25:
podle mne je tato úvaha správná. Uvaž: dle v reakčním prostředí musí být proti sobě v odpovídajícím množství (podle reakce) minimálně 2 sloučeniny. Pokud je jedna v přebytku, tak za nějakou dobu všechna 2. sloučenina (co byla v nedostatku) je vyčerpána, produkt je podle toho vytvořen a přebytková sloučenina sedí a nemá co dělat.
Mám půl kila mouky, tři vejce a litr mléka.
no co uděláš zde s přebytkem 200 g mouky a 250 ml mléka? Nic.