Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 18. 01. 2014 19:49

woody25
Reputace:   

Výpočty z chem.rovníc

Dobrý deň, mám problém s nasledovnými príkladmi.

Vypočítajte, koľko atómov vodíka vznikne, ak do 2 litrov vody dáme 0,30 g draslíka. Reakciu draslíka s vodou znázorňuje rovnica: 2K (s) + 2 H2O(l)--->2 KOH(aq)+H2(g)
M(K)=39,10   M(H2O)=18,01   ρH2O=1,0 g.cm^-3  [4,62.10^21 atómov ]
Látkové množstvo K mi vyšlo 0,00767 mol a n(H2O)=0,111 mol. Neviem však, ako to treba Ďalej počítať. Keby som vedel ktoré látkové množstvo mám použiť, tak by som vedel vypočítať na základe vzorca n=N/Na počet častíc vodíka,avšak neviem na základe čoho sa rozhodnúť. (mne vyšlo 2,31. 10^21 atómov )

Jodid strieborný možno pripraviť reakciou roztoku dusičnanu strieborného s roztokom jodidu sodného:
AgNO3(aq)+NaI(aq)--->AgI(s)+NaNO3(aq)
Vypočítajte, aká hmotnosť AgI vznikne, ak do 100 ml roztoku AgNO3 s c=0,1 mol.dm^-3 pridáme 25 ml roztoku NaI s c=0,2 mol.dm^-3. M(AgNO3)=169,88 M(NaI)=149,89 M(AgI)=234,77 [m=1,17 g ]
V tomto príklade je to podobné, viem vypočítať látkové množstvá reaktantov, avšak na výpočet hmotnosti AgI môžem dosadiť do vzorca 2 hodnoty, no iba s jednou je to správne, s lát.množstvom NaI (n=0,005).Ako viem, či mám použiť n AgNO3 alebo n NaI?
Vďaka za pomoc

#2 18. 01. 2014 20:08

houbar
Moderátor
Škola: UPCE, KonzPCE
Pozice: student
Reputace:   42 

Re: Výpočty z chem.rovníc

Zdravím.
U prvního příkladu jen drobnosti: v jedné molekule vodíku jsou dva atomy,  jinými slovy – spočítal jstepočet molekul, který je ještě třeba vynásobit dvěma.
U druhého zkusím analogii:
Mám půl kila mouky,  tři vejce a litr mléka. Na přípravu jednoho dílu palačinkového těsta potřebuji 100g mouky, jedno vejce a čtvrtlitr mléka. Kolik dílů palačinkového těsta můžu připravit?

Doučím M, Ch v okolí Pardubic
Press any key to continue. Alt + F4?

#3 18. 01. 2014 20:17

woody25
Reputace:   

No povedzme, že ten prvý príklad som pochopil. Takže keďže je vodík dvojatómový, tak mu prislúcha dvojnásobok látkové množstva a teda aj častíc.
No a samozrejme vytvoril by som 3 diely palaciniek, keďže mám len 3 vajcia...Mám rád podobné analógie,len zatiaľ som neprišiel na riešenie danej otázky ;) Verím že ďalej napoviete..

#4 18. 01. 2014 21:53

houbar
Moderátor

↑ woody25:
Na přípravu jednoho molu AgI potřebujete jeden mol Ag+ a jeden mol I-. Z jednoho molu AgNO3 dostanete jeden mol Ag+. Z jednoho molu NaI dostanete jen mol I-. Teď už víte?

#5 18. 01. 2014 22:14

woody25
Reputace:   

Nie,neviem. Stále neviem, že prečo mám pri výpočte hmotnosti použiť látkové množstvo NaI a nie látkové množstvo AgNO3...

#6 19. 01. 2014 10:27

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím v tématu,

↑ woody25:

je dost nepřehledné si dávat do tématu více úloh viz pravidla. Pokud je v úloze zadáno množství obou reagujících látek, je skoro jisté, že jedna z látek je v přebytku a podle této látky není možné počítat úlohu. Proto, než začneme takovou úlohu řešit, překontrolujeme, zda je poměr látek stechiometrický (přesně podle reakce má reagovat 1:1, potom je jedno podle které látky počítáme), nebo zjistit látku v nedostatku a podle té počítat.

Praktický smysl přidávání přebytku je ten, aby s jistotou zreagovalo všechno množství 2 látky. Ve slovních úlohách je to krok navíc před samotným výpočtem - kontrola přebytku a nedostatku. Je to tak vidět?

Mám půl kila mouky,  tři vejce a litr mléka.

:-) v některém testu z češtiny se doporučovalo kypřit palačinky práškem do pečiva - hrůza, že? Děkuji za názorný příklad a za tento komentář, souhlasím, že praktický "bezvzorečkový" pohled je více k užitku.

#7 19. 01. 2014 13:35

houbar
Moderátor

↑ woody25:
Mám 0.01 mol Ag+ a 0.005 mol I-.  Na přípravu jednoho molu AgI potřebujete 1mol Ag+ a 1 mol I-.  Už?
Zdravím kolegyni :-)

#8 19. 01. 2014 23:03

woody25
Reputace:   

Beriem to tak, že musím proste zistiť, ktorej látky je menej z reaktantov,a potom ňou ďalej počítať potrebné údaje o produktoch...Ale obávam sa že táto úvaha nie je správna..

#9 20. 01. 2014 14:20

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ woody25:

podle mne je tato úvaha správná. Uvaž: dle v reakčním prostředí musí být proti sobě v odpovídajícím množství (podle reakce) minimálně 2 sloučeniny. Pokud je jedna v přebytku, tak za nějakou dobu všechna 2. sloučenina (co byla v nedostatku) je vyčerpána, produkt je podle toho vytvořen a přebytková sloučenina sedí a nemá co dělat.

Mám půl kila mouky,  tři vejce a litr mléka.

no co uděláš zde s přebytkem 200 g mouky a 250 ml mléka? Nic.

Zápatí