Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Prosím vás o pomoc. Potřebuji vyřešit tuhle rovnici, nevím jak na ni.
Dojdu k tomuto:
a dál nevím. Nevím, co si počít s tou odmocninou. Tenhle příklad už tu byl, našel jsem ho na tomto fóru přes google, ale tam byl jako další tex už
a to je pro mě docela velký skok. Zítra na to píšem, tak to nechci zkazit a pochopit to hlavně. Děkuju moc za každou radu a postup.
↑ kendees:
Nekontrolova jsem, zda-li to máš doteď správně, ale stačí ti mít na jedné straně rovnice vše krom odmocniny a na straně druhé pouze odmocninu, poté aplikuješ stejnou úpravu jako na počátku (umocníš celou rovnici na druhou) a dál pokračuješ řešením rovnice.
PS: Nezapomeň vypsat všechny podmínky a poté provést zkoušku (používáš neekvivalentní úpravy, zkouška je tedy nutná)!
↑ kendees:
Pokud používáš neekvivalentní úpravy, tak je zkouška vlastně povinná část řešení, tzn. takový příklad bez zkoušky není vyřešený, v testu by to třeba nemuseli ani uznat, znovu tedy doporučuji udělat zkoušku a vykašlat se an to, co dke vychází, tam to může, ale nemusí být správně, zatím ahoj .).
↑ kendees:
Je to stejné, jako příklad předtím, umocnit na druhou obě strany: 
Postupovat buď roznásobením každý s každým, pokud si nevěříš, tak jen dosazuj do vzorce:
.
Dostaneš se k podobnému jako předtím, vše bez odmocniny hoď na jednu stranu rovnice a odmocninu/y nech na sstraně druhé, poté znovu umocni na druhou, vyřeš zbytek rovnice a proveď zkoušku!
EDIT: Postup je identický, jen jsou jiná čísla, po prvém umocnění bude znovu vycházet ještě jedna odmocnina ;)
Nevím, prostě mi to nevychází. Nemohl bys mi tu dát přímo vzor? Když mám před tou odmocninou to číslo, v mém případě 2, tak když to dělám podle vzorečku, tak násobím jen ty čísla, ale odmocniny zůstanou ne? Nevím, jsem z toho jelen. Asi musím v pondělí na doučování za učitelem.
kendees napsal(a):
Nevím, prostě mi to nevychází. Nemohl bys mi tu dát přímo vzor? Když mám před tou odmocninou to číslo, v mém případě 2, tak když to dělám podle vzorečku, tak násobím jen ty čísla, ale odmocniny zůstanou ne? Nevím, jsem z toho jelen. Asi musím v pondělí na doučování za učitelem.