Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Nazdar, potřeboval bych pomoci s příkladem ke zkoušce. Měl jsem nějaké vlastní pokusy, ale nedokážu s tím hnout do finále.
"Je dána elipsa
. Uvažujeme množinu M všech obdélníků, jejichž všechny vrcholy leží na dané elipse (strany každého obdélníku jsou rovnoběžné s osami souřadnic).
Vyjádřete obsah obdélníku z M jako funkci S proměnné x, jestliže 2x je délka jedné jeho strany rovnoběžné s osou x."
Můj pokus byl asi následující (zkoušel jsem to napsat, ale je to poněkud moc abstraktní, takže přikládám obrázek)
Problém je v tom, že z těch tří rovnic už nedokážu (podle svého plánu) vydlabat y, které jsem pak chtěl dosadit do S=2x*2y a mít tak výsledek o jedné neznámé.
Budu vděčný za jakékoliv nápady, pokud možno s co nejkonkrétnějším řešením. Děkuji.
↑ rukay:
Ahoj.
Nápověda:
Jestliže strana takového obdélníka rovnoběžná s osou x má délku
, potom jeho vrcholy budou které body ?
(uvědom si, že leží na elipse).
Pozdravujem ↑ Rumburak:,
Dalsi pristup je pouzitie afinity kruznica-elipsa ( tu sa o tom uz vela pisalo).
↑ Rumburak:
Takže myslí počítat to jako vektorový součin? A za z-tovou souřadnici dosadit 0...
tzn. ![kopírovat do textarea $A=[-x, -\sqrt{8-2x^2}], B=[x, -\sqrt{8-2x^2}], C=[x, \sqrt{8-2x^2}] , D=[-x, \sqrt{8-2x^2}]$](/mathtex/eb/ebd3ef5956cec664e83511dba2533db8.gif)

C jsem si nevybral záměrně, protože to bych dostal jen obsah trojúhelníka resp polovinu toho obdélníka, není liž pravda...?

u x v = ![kopírovat do textarea $[(0.0-2\sqrt{8-2x^2}.0); - (2x.0-0.0); (2x.2\sqrt{8-2x^2} - 0.0)]=$](/mathtex/b3/b3170e2bcc90ea781973a2c414ed9081.gif)

->
Takže
Což mi přijde dále nezjednodušitelné...
Takto?
↑ Rumburak:
Čímž dojdeš ke stejnému výsledku, jen máš pravdu, že vzít na na komára kanón bylo poněkud zbytečné. Díky moc!
Stránky: 1