Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, naposledy vás moc prosím a žádám o tento příklad: Vypočítejte součet všech trojciferných čísel dělitelných šesti. Číslo posledního členu odvoďte početně rovnicí.
Domnívám se, že nejdřív budu muset zjistit první trojciferné číslo dělitelné šesti (a1) a i to poslední (an). Jen nevím, jak na poslední člen přijít početně rovnicí. Až budu znát a1 i an, lze to vypočítat podle tohoto vzorečku?
. A taky nevím, co mám dosadit za "d". Bude to šestka? Když čísla musí být dělitelná šesti? Moc prosím, poraďte mi.
↑ KikM: Zkusila jsem to nějak vypočítat, prosím, je to dobře?
(akorát jsem nepřišla rovnicí na číslo posledního členu - zkoušela jsem to do tý doby, než to bylo dělitelné šesti). Následně jsem roznásobila závorku, sečetla/odečetla a vyšlo mi:
. Poté jsem dosadila do vzorečku pro součet čísel:
. Je to správně?
Číslo dělitelné šesti je takové, které je dělitelné dvěma i třemi zároveň, čili sudé s ciferným součtem dělitelným třemi:
Počet čísel zjistíš pomocí kombinatoriky.
↑ gadgetka: Takže to vychází správně i přes ten můj postup, že? :)