Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Hezký večer,
již delší dobu si lámu s příklady tohoto typu:
V následujícím zadání je popsán (formální) algoritmus pracující s jedním celočíselným vstupem a jedním výstupem.
Vstup celočíselného parametru n .
Do a přiřadíme hodnotu 1 .
Do b přiřadíme hodnotu 1 .
Pro všechna celá i = 1 ... n provedeme tyto (odsazené) kroky:
Do a přiřadíme hodnotu 2·a+1 .
Do b přiřadíme hodnotu 2·a+b-1 .
Výstup (celočíselné proměnné) b .
Vaším úkolem je zjistit a doplnit (ručně, bez počítače) tři chybící celočíselné koeficienty v následující formuli tak, aby platilo:
Pro každé celé n>0 na vstupu je výsledná hodnota b rovna
b(n)=x*2^n+y*n+z
Pro úplnost uvádím ještě symbolický formální zápis téhož algoritmu:
input n;
a ← 1;
b ← 1;
for i ← 1 to n do
a ← 2·a+1;
b ← 2·a+b-1;
done
output b;
řešení má vyjít:
b(n)=8*2^n-3*n-7
ale počítám to:
i 0 1 2 3
a 1 3 7 15
b 1 6 19 48
a následně pomocí Cramerova pravidla: -16/-2 = 8;
22/-2 = -11;
-18/-2 = 9
Můžete mi prosím někdo poradit jak mám tento typ příkladů počítat správně, už několikátý den s tím bojuji přičemž počítám s tím, že mám někde chybu ve výpočtu, ale za nic na světě mi nejde přijít na to, kde a jakou, či je má metoda chybná?
Předem děkuji za pomocnou ruku.
Nech
su hodnoty
v i-tom kroku.
Potom
,
a
.
Mozes to riesit ako diferencne rovnice - najprv vyriesime
- charakteristicka rovnica homogennej casti je
teda riesenie homogennej je
a partikularne riesenie nehomogennej mozme hladat metodou neurcitych koeficientov v tvare konstanty
t.j.
cize
a vseobecne riesenie je
a uz staci dosadit
cize
teda
a nakoniec mame
. To dosadime do rovnice pre
a dostaneme
znova najprv riesime homohennu cast - char. rovnica je
a teda homogenne riesenie je
- t.j. lubovolna konstanta. Pre parikularne riesenie pouzime znova metodu neurcitych koeficientov. Clenu
zodpoveda
a clenu
by zodpovedala konstanta, ale kedze konstanta je riesenie homogennej rovnice, tak mame rezonanciu a musime pouzit clen
- cize dosadime
(co sa uz dost podoba na hint zo zadania)
cize
pre vsetky
a teda
a
cize mame partikularne riesenie
a ked pridame homogenne, tak vseobecne je
a staci dosadit
cize
cize
a spolu mame
teda pre
to len prepiseme
a to je aj hodnota vystupu.
PS: metod ako riesit diferencne rovnice je pomerne dost, tak ak sa ti tato nepaci, tak skus napisat ako ste to pocitali v skole a uvidime.
↑ Brano:
Děkuji ti/vám za vysvětlení, zběžně se na to dívám a nevím kde se tam vzalo to -3 a také to
při dosazení do
:
A také bych se chtěl zeptat, jestli by to skutečně nešlo řešit stejným, respektive podobným způsobem, jak jsem to řešil já?
Na každý pád velice děkuji za rychlou odpověď, zítra tedy vlastně už dnes :D to budu zkoušet!
S přáním krásného večera Tomáš.
↑ maestorm:
no urcite by sa to dalo riesit nejak podobne ako si to riesil, len ty si ziaden postup nenapisal (takze neviem ako si to pocital) - napisal si iba prvych par hodnot, a potom spominas Cramerove pravidlo, ktore ja poznam ako metodu na pocitanie algebraickych linearnych rovnic a nic nepises o tom ako by to malo suvisiet s touto ulohou.
a co sa tyka otazky 
↑ Brano:
Ty algebraické rovnice jsem měl na mysli:
6 = x*2^n+y*n+z
19= x*2^n+y*n+z
48= x*2^n+y*n+z
tj. pro n = 1...n:
6 = 1*2^n+1*n+1
19= 4*2^n+2*n+1
48= 9*2^n+3*n+1
následně jsem na tuto matici aplikoval Cramerovo pravidlo:
1 1 1
4 2 1
9 3 1
následně mi tímto postupem vyšlo:
-16/-2 = 8;
22/-2 = -11;
-18/-2 = 9
a to bylo špatně, proto se ptám, jestli by to nešlo řešit tímto mým způsobemm a omlouvám se za nejasnosti.
↑ maestorm:
tak uz mi to dava zmysel, ze co si chcel zhruba robit, ale robil si to uplne zle - ved predsa dosadzas za
a hladas
a nie naopak
a preco by si v tom pripade zostavoval tri rovnice ak by ti mala ostat iba jedna neznama
?
↑ Brano:
Hezký den,
pokouším se pochopit metodu, kterou jste/jsi mi to tu řešil, ale rozumím tomu jen po
, potom se v tom už ztrácím, kde se tam bere to B,... Potřeboval bych poradit pokud by to bylo možné s tím mým řešení, jak ho na tento typ příkladů aplikovat korektně.
Smím tě/vás o to požádat?
S přáním krásného dne Tomáš.
P. S. Děkuji za dosavadní pomoc, velmi si toho cenním matematika je krásná, ale pro toho kdo si jí jako já ještě neosvojil tak dobře, je dosti zmatečná. Rád bych si tento zmatek v hlavě co nejrychleji uspořádal, ale potřebuji s tím pomoci.
Vacsia cast toho co som robil sa venuje tomu zistit, ze v akej forme bude vystup - t.j. ze to bude
- a pocas toho aj postupne zistuje konstanty 
Ale z toho, ze vam v zadani ucitel povedal ze v akej forme ten vysledok hladat, zacinam usudzovat, ze ste asi riesenie diferencnych rovnic vobec nemali - teda asi by bolo lepsie to robit tym tvojim postupom, lebo nastudovat si to ako sa riesia diferencne rovnice (ak ste to vobec nemali) zodpoveda standardnej semestralnej prednaske
ale teda spat k rieseniu:
mas hint -
, tak do tej rovnice dosad
potom
a potom
- s tym, ze si si uz predtym vypocital, ze
.
↑ maestorm:
najprv urob to co som ti povedal
dosad
do rovnice 
↑ maestorm:
Tak tohle je vtipný děkuji ti Brano za pomoc, už to mám, já hlupák tady počítám už tolik příkladů na tenhle způsob, že mi vyšel výsledek a já se rozčiloval, že nesedí k příkladu, který měl jiné zadání. Já už mám fakt dost a omlouvám se. Tohle byla vážně stupidita.
Přeji krásný večer a doufám, že se i přes svou protivnost mohu v budoucnu spolehnout na možnou pomoc zde.
Stránky: 1