Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 27. 01. 2014 20:26

Ospli
Reputace:   

Determinant součinu vektorů

Ahoj,
řeším příklad "Najděte co nejjednodušší vyjádření $det(vv^{T})$, kde $v \in R^{n}$

Vzorové řešení říká, že pro n=1 a $v = \{x\}$ je $det = x^{2}$ a pro n>1 je determinant rovný 0.
Já si ale myslím, že součin $vv^{T}$ je matice řádu 1x1 pro libovolné n, tudíž determinant je roven standardnímu skalárnímu součinu vv.

Je špatně vzorové řešení, nebo jsem někde udělal chybu?  Díky

• (téma jako vyřešené označil(a) Ospli)

#2 27. 01. 2014 21:31 — Editoval Bati (27. 01. 2014 21:33)

Bati
Reputace:   192 

Re: Determinant součinu vektorů

Ahoj,
obvyklá konvence je, že n složkový vektor se chápe jako matice  n x 1, tedy jako sloupec. To znamená, že když napíšu $vv^T$, tak rozměry jsou $(n\times 1)(1\times n)=n\times n$, tedy výsledkem bude opravdu čtvercová matice řádu n. Oproti tomu $v^Tv$ je matice řádu 1, neboli skalár - to je totiž obyčejný skalární součin, se kterým sis to asi spletl.

To že ten determinant je nulový (až na ten triviální případ) je celkem jasné, neboť matice tvaru $vv^T$ mají hodnost 1. To proto, že když vezmu libovolný vektor u, který je kolmý na v, tak mám: $(vv^T)(u)=v(v^Tu)=v0=0$, tedy libovolný vektor kolmý na v je už v jádru zobrazení $vv^T$. Proto determinant je nula (a hodnost matice je 1). V triviálním případě nelze nalézt kolmý vektor.

#3 28. 01. 2014 00:26

Ospli
Reputace:   

Re: Determinant součinu vektorů

↑ Bati: Nojo, děkuju. :) Já v tom vektoru viděl řádek.

Zápatí