Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
prosím o pomoc s jednou teoretickou otázkou:
Uveďte příklad plochy S a spočítejte její tečnou rovinu v bodě A. Promítněte okolí U(A) bodu A v tečné rovině na plochu S a popište rozdíl velikosti okolí U(A) a jeho obrazu na ploše S.
Příklad plochy a určení její tečné roviny umím, ale tomu s promítáním okolí nerozumím.
Koukala jsem do skript i do různých materiálů na internetu, ale nenašla nic, co by mě aspoň trochu navedlo k odpovědi..Jestli to lze popsat jen nějak obecně nebo na to jsou i vzorečky?
Předem děkuji za pomoc.
Jana
Ahoj,
http://home.zcu.cz/~tomiczek/Data/MA3.pdf
strana 28, priblizne v pulce stranky ten vztah pro deltaS by te mohl zajimat
↑ kajzlik:
Děkuju. Z toho vztahu dostanu velikost toho okolí na tečně, ale pořád nevím, jak ji promítnout na tu samotnou plochu?
Ahoj, tohle mi taky vrtá hlavou.. Jestli spíš nemyslel průmět tečné roviny, která je aproximací plochy, do souřadnicové roviny, která se taky značí S, to by dávalo smysl i s tím rozdílem velikosti okolí a jeho obrazu (že obraz bude roven nebo menší podle toho, jak je tečná rovina nakloněná).