Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 29. 01. 2014 23:23

Risky
Zelenáč
Reputace:   

Geometrická pravděpodobnost

Ahoj. Vím, že už se tu tenhle příklad řešil, ale mě to řešení nevychází. Zadání:

Na zastávku přijíždí autobus linky A každých 15 minut a autobus linky B každých 20 minut. Určete pravděpodobnost, že od okamžiku, kdy cestující přijde na tuto zastávku přijede autobus A dříve než autobus B. Výsledek má být 5/8

Píšou, ať se udělá souřadnicový systém 0xy obdélník (0,15)x(0,20) a přímku y=x. To jsem udělal, ale jak dojdu k těm 5/8? Jak se dá pravděpodobnost dřívějšího příjezdu jednoho nebo druhého zobrazit? Nedovedu si to představit.

• (téma jako vyřešené označil(a) Risky)

#2 30. 01. 2014 08:07

Jj
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 

Re: Geometrická pravděpodobnost

↑ Risky:

Dobrý den.
Každý bod o souřadnicích (x,y) v obdélníku (0,15)x(0,20) zobrazuje možnost, že cestující bude na
jeden z autobusů čekat x minut, na druhý y minut. Body na přímce y = x tudíž zobrazují možnosti,
kdy na oba autobusy čeká stejně dlouho. Takže tato přímka rozděluje plochu obdélníka na dvě
oblasti - v jedné jsou "zaznamenány" možnosti příjezdu A před B, v druhé B před A. Body v celém
obdélníku pak všechny možnosti příjezdů autobusů.

Poměr obsahů každé z oblasti vůči obsahu celého obdélníka vyjadřuje (geometrickou) pravděpodobnost,
že dříve přijede jeden nebo druhý z autobusů. Jeden z těchto poměrů je 5/8, druhý 3/8.

Pokud se tedy nemýlím.

#3 30. 01. 2014 17:08

Risky
Zelenáč
Reputace:   

Re: Geometrická pravděpodobnost

↑ Jj: Dobrý den,
mockrát děkuju. Hned od začátku jsem si to špatně kreslil a nemohl si to předsavit. S tímhle vysvětlením to byla hračka. Vychází to správně.

Díky.

Zápatí