Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, mohl by mi prosím někdo říct, kam jen tak zmizelo
? Děkuji za radu.
Ahoj ↑ PanTau:,
Ak polozis 
tak
.
À to je vsetko.
No zmizne v tej substitucii.
↑ kajzlik:
Kdybych to rozepsal, bylo by to takhle?:

(NEJDE ZDE O ABSOLUTNÍ HODNOTU - jen jsem chtěl demonstrovat tabulku)

Je tomu tak?
Po zjednoduseni ano.
Poznamka : ak si nevidis tu substituciu, co si chcel overit, mozes este z druheho integralu sa vratit k prvemu.
No vsak pri riesene cviceni sa ide o prveho ku druhemu, co zjednodusi vyraz na vypocet inegralu.
Děkuji, mohl bys mi prosím ještě zkontrolovat následující:
Je vidět, že se to podobá tabulkovému integrálu a proto jsem zvolil substituci

Ale wolfram píše úplnou blbost Odkaz

taku substituciu nemozes pouzit. Musel by si tam niekde mat x. Vidis, ze sa Ti to
nema s cim vykratit.
Tu sa musi pouzit metod rozlozenia na parcialne zlomky. A je to dost babračka.Ten vysledok s wolphramu je dobrý.
↑ PanTau:
Dobrý den.
Nevím proč, ale řada tazetelů si nezkontroluje správnost integrace jednoduše derivací výsledku: 
a je hned jasné, že jde o chybu v integraci.

↑ PanTau:
Myslím, že jsi nepochopil jak funguje tenhle typ substituce (pokud se pletu tak sory).:
Jako substituovaný výraz si vybereme tu část jejíž derivace se tam také nachází.
jiný příklad
V tvém příkladě nikde není derivace x^2, proto ji nemůžeš použít jak píšou ostatní. Musel by jsi mít v čitateli X a ne 1.
Pokud si nevýš rady s postupem derivace, integrace, ... tak můžeš také použít MAW

Ešte by som doplnil, že substitucna metoda vychadza z derivovania zloženej funkcie.![kopírovat do textarea $[f(g(x))]'=g'(x)f'(g(x))$](/mathtex/e4/e43ba1447ff241429392ade24bc86b51.gif)
Po integraci oboch stran
V substituci tak vyberame
a funguje to vtedy ked je tam v sucine 
takze
Děkuji všem za rady, již by mi to mělo být jasné, ale to ukáže až praxe :-)
Stránky: 1