Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den, úloha zní takto: Nechť a, b, c jsou kořeny polynomu x^3 + px + q. Vypočtěte determinant matice
a b c
b c a
c a b
.
Zkoušel jsem si například napsat soustavu tří rovnic s a, b, c dosazenými za x, vyjádřit z prvních dvou p a q, dosadit do poslední doufaje, že dostanu výraz pro determinant roven nule. Zkoušel jsem si to matici upravit pomocí ekvivalentních úprav... Hledal jsem nějakou souvislost mezi kořeny polynomu a determinantem matice, možná by se dala použít Vandermontova matice...
Jistě tu je možnost vyjádřit si determinant jako další proměnnou a řešit soustavu 4 rovnic, ale učitě existuje i elegantnější přístup...
Ahoj ↑ Mirgeee:,
Jedna moznost je dat do suvisu polynom interpolacie à system, ktory ho uloznuje vyriesit.
Ano, ide o pripad
↑ vanok:
Ahoj, můžu se zeptat, jdu-li na to správně?
Z toho, že a,b,c musí být kořeny toho polynomu, dostávám podmínku
což je homogenní rovnice s netriviálním řešením, takže matice té soustavy musí být singulární a její determinant nulový. Ten mi vychází, což ale ještě neimplikuje nulovost zadané matice... Co mi uniká?
Stránky: 1