Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den!
Nechť A je lineární operátor na Vn, který má n různých vlastních čísel, B je lineární operátor na Vn, který komutuje s A. Mým úkolem je dokázat, že potom je B diagonalizovatelný a každý vl. vektor A je vlastním vektorem B.
Jelikož má A n různých vl. čísel, vl. vektory přísl. těmto číslům tvoří bázi Vn a A je diagonalizovatelný, tedy existuje matice X (z vl. vektorů) a diagonální matice D (vl. čísla na diagonále) tak, že A = X^-1 D X. To, že A a B komutují znamená, že AB = BA. Kdybych dokázal, že A je podobná B, jsem hotov. Myslel jsem, že dál to bude jenom hraní s písmenky, ale nedaří se mi dokázat, že A a B jsou podobné... Můžete mi prosím poradit, jak dál? Díky moc!
↑ Mirgeee:
Ahoj a co přímo:
vl. vektor A s vl. cislem \lambda. Pak
Zdá se mi, že tebou naznačený postup také nikam nevede, nejspíš ho jenom špatně rozvádím. Napadlo mě ještě využít toho, že , (kde x_i jsou vl. vektory A a zároveň bazické vektory Vn) a prohlásit něco v tom smyslu, že B a A zobrazují bazické vektory na stejnou množinu, takže mají stejné vl. vektory, takže jsou podobné. Prošlo by něco v tom smyslu?
↑ Mirgeee:
Si mysím, že to je to, co jsem navrhovala. Přímo ukázat, že vlastní vektor A je vlastnim vektorem B. (edit, akorat jsem tam psala X misto B) a ta inverze by se nejak poresila.
Jak pises, diky tomu, že spektrum není degenerované, určuje stejný jednodimenzionální podprostor jako x_i.