Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 10. 02. 2014 15:50

Mirgeee
Reputace:   

Diagonalizace a komutující matice

Dobrý den!

Nechť A je lineární operátor na Vn, který má n různých vlastních čísel, B je lineární operátor na Vn, který komutuje s A. Mým úkolem je dokázat, že potom je B diagonalizovatelný a každý vl. vektor A je vlastním vektorem B.

Jelikož má A n různých vl. čísel, vl. vektory přísl. těmto číslům tvoří bázi Vn a A je diagonalizovatelný, tedy existuje matice X (z vl. vektorů) a diagonální matice D (vl. čísla na diagonále) tak, že A = X^-1 D X. To, že A a B komutují znamená, že AB = BA. Kdybych dokázal, že A je podobná B, jsem hotov. Myslel jsem, že dál to bude jenom hraní s písmenky, ale nedaří se mi dokázat, že A a B jsou podobné... Můžete mi prosím poradit, jak dál? Díky moc!

#2 10. 02. 2014 19:36

Andrejka3
Moderátor
Škola: PŘF UP Olomouc (2015)
Reputace:   119 

Re: Diagonalizace a komutující matice

↑ Mirgeee:
Ahoj a co přímo:
$v_{\lambda}$ vl. vektor A s vl. cislem \lambda. Pak
$X v_{\lambda}=XA(\lambda^{-1}v_{\lambda})=\ldots$

What does a drowning number theorist say?
'log log log log ...'

#3 10. 02. 2014 21:51

Mirgeee
Reputace:   

Zdá se mi, že tebou naznačený postup také nikam nevede, nejspíš ho jenom špatně rozvádím. Napadlo mě ještě využít toho, že $(\forall i \in \hat n) BA\vec x_i = AB\vec x_i = \lambda_i B\vec x_i$, (kde x_i jsou vl. vektory A a zároveň bazické vektory Vn) a prohlásit něco v tom smyslu, že B a A zobrazují bazické vektory na stejnou množinu, takže mají stejné vl. vektory, takže jsou podobné. Prošlo by něco v tom smyslu?

#4 10. 02. 2014 22:01 — Editoval Andrejka3 (10. 02. 2014 22:09)

Andrejka3
Moderátor
Škola: PŘF UP Olomouc (2015)
Reputace:   119 

↑ Mirgeee:
Si mysím, že to je to, co jsem navrhovala. Přímo ukázat, že vlastní vektor A je vlastnim vektorem B. (edit, akorat jsem tam psala X misto B) a ta inverze by se nejak poresila.
$(\forall i \in \hat n) BA\vec x_i = A\color{blue}B\vec x_i \color{black}= \lambda_i \color{blue}B\vec x_i\color{black}$
Jak pises, diky tomu, že spektrum není degenerované, určuje $Bx_i$ stejný jednodimenzionální podprostor jako x_i.

What does a drowning number theorist say?
'log log log log ...'

Zápatí