Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 02. 2014 19:05

Booback
Reputace:   

kinematika-plavec ve vodě

ahoj, potřebovala bych poradit s tímto příkladem:

Plavec, který v klidné vodě plave rychlostí v = 0.5 ms-1, plave v řece tekoucí rychlostí
u = 0.3 ms-1. Jakou dobu potřebuje, aby se dostal z místa A do místa B vzdáleného
100m proti proudu a zpět? Jakou dobu potřebuje, má-li doplavat z místa A do místa C
a zpět, když místo C je od místa A vzdáleno o 100m kolmo na směr proudu?
[625 s, 500 s]

první otázku jsem úspěšně spočetla, ale nevím proč mi druhá nevychází...můj postup byl přes pythagorovou větu, kdy jsem vypočetla rychlost tedy $v^{2}=0,5^{2}+0,3^{2}$ následně jsem to odmocnila, vyšlo mi 0,583  a nakonec jsem to podle vztahu $t=\frac{s}{v}$ vydělila a následně vynásobila dvěma..můžeme mi někdo říct, kde jsem udělala chybu nebo že jdu na to úplně špatně? Děkuji :)

• (téma jako vyřešené označil(a) Booback)

#2 12. 02. 2014 20:05

Jj
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 

Re: kinematika-plavec ve vodě

↑ Booback:

Dobrý večer, ano Pythagorova věta. Jen je třeba uvážit:

Aby se plavec mohl pohybovat kolmo ke břehu, musí jeho rychlost směřovat "šikmo" proti proudu,
aby právě eliminoval unášení proudem (rovnoběžník skládání rychlostí).

Takže podle Pythagora spočítat rychlost w.

Pokud se tedy nemýlím.

#3 12. 02. 2014 20:20

Booback
Reputace:   

Re: kinematika-plavec ve vodě

↑ Jj: v tom bude ten háček. Neuvědomila jsem si, že musí plavat šikmo..děkuji moc za radu.

Zápatí