Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Má se rozhodnout, zda množiny řetězců vyhovujících těm výrazům jsou disjunktní? Co tam dělá ta šestka?

Sestrojíme automat pro [a], automat pro [b] a z nich automat pro průnik těchto jazyků. O tomto automatu pak procházením do hloubky zjistíme, zda přijímá alespoň jedno slovo, tedy zda je v něm dosažitelný přijímající stav. Pokud ano, nerovnost platí, v opačném případě ne. Oba dílčí kroky (sestrojení automatu na základě reguláru a sestrojení automatu pro průnik jazyků) jsou popsány ve skriptech http://is.muni.cz/elportal/estud/fi/js0 … maty_I.pdf .
↑ Kondr:
díky za rychlou odpověď a odkaz. nicméně řešení bude muset být asi jiné - asi obecnější. totiž regulární výrazy α a β nejsou nikde konkrétně definovány .. pouze je obecně řečeno, že α a β jsou reg. výrazy.

↑ Radar333:Otázka zněla "popište algoritmus", já jsem popsal algoritmus :) (všechny kroky, ze kterých se skládá, jsou algoritmicky proveditelné). Myslím, že výše popsaný algoritmus pracuje pro všechny dvojice regulárních výrazů korektně. Možná byla moje odpověď trochu matoucí, protože jsem místo [α] a [β] psal pouze [a] a [b].
Kondr napsal(a):
............. Oba dílčí kroky (sestrojení automatu na základě reguláru a sestrojení automatu pro průnik jazyků) jsou popsány ve skriptech http://is.muni.cz/elportal/estud/fi/js0 … maty_I.pdf .
Chtěl bych se jen zeptat na které stránce se nacházejí ty dvě témata??? Díky

Automat pro průnik jazyků: definice 2.9 a věta 2.11 (str. 16)
Automat pro regexp: věta 2.60 na straně 43, k pochopení potřeba přečíst 2.49, 2.52 a 2.53 na stranách 39-40
Číslování beru podle skript, podle PDF potřeba přičíst 5.
Stránky: 1