Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 02. 2014 09:25

Mirgeee
Reputace:   

Elektrostatika

Dobrý den, prosím o pomoc s touto úlohou:

Atomová jádra těžkých prvků můžeme považovat za koule nabité s objemovou hustotou náboje 4/3 10^25 Cm^-3. Jak se změní elektrostatická energie při symetrickém rozpadu jádra uranu na dvě stejná jádra paladia?

Použil bych
$W = {\epsilon_0 \over 2}\int \vec E^2dV$
při
$E = {1 \over 4 \epsilon_0 \pi} {{4/3 \pi R^3 \rho} \over {R^3}}r$
a integroval W_1 od nekonečna do R, W_2 od nekonečna do R/2 a výsledek by byl rozdíl těchto hodnot, ale to je špatně. Může mi prosím někdo říct proč a poradit jak by se tato úloha řešila?

#2 16. 02. 2014 15:16

Brzls
Veterán
Škola: MFF UK (15-..., Bc.)
Pozice: Student
Reputace:   66 

Re: Elektrostatika

Ahoj

Proč jen do R??? Copak pole uvnitř koule nemá žádnou energii?? (resp copak tam není nějaká intenzita??)

#3 16. 02. 2014 15:45

Mirgeee
Reputace:   

Pravda, objemově nabitá koule má nenulovou int. el. pole i uvnitř. Pro nekonečno až R bych měl integrovat intenzitu bodového náboje, ale ta bude stejná pro původní i rozpadlé jádro. Takže mě zajímá akorát rozdíl mezi potenciální energií původního a rozpadlého jádra. Takže integrál zůstává stejný. Co znamená to, že se rozpadnou symetricky, znamená? Rozpůlí se náboj, objem,...?

#4 16. 02. 2014 16:20

Mirgeee
Reputace:   

Už to mám, díky za pomoc. Náboj je poloviční, poloměry jsou v poměru třetí odmocnina ze dvou, integruje se

$dW = {{1} \over {4 \pi \epsilon_0}}{{qdq}\over{r}}$

Zápatí