Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, četl jsem si něco o Q-switch režimu na těchto stránkách http://www.rp-photonics.com/q_switching.html a jsem trochu zmatený ohledně jedné věci: Když v čase t=0 (viz. ty dva grafy), kdy je na metastabilní hladině nejvíce atomů, otevřu laserovou závěrku, tak dojde ke snížení ztrát rezonátoru a mezi odrazovými skly začne poletovat více fotonů, které spustí (prudkou) generaci laserového záření. A teď - když je zisk poměr mezi výkonem záření na výstupu zesilujícího zařízení a výkonem vstupujícího do zařízení, neměl by se při snížení ztrát zvýšit a ne snižovat? Pokud je zisk nejvyšší v (cca) v čase t=0, tak by v čase t=0 měl být také nejvyšší výstupní výkon, ne? (ale ten je až v čase 0,6)
Co přesně se tady (a obecně) myslí “ziskem“? Chápal bych to, kdyby modrá křivka byl počet atomů na metastabilní hladině, ale takhle fakt nevím.
Snad z tohoto dotazu nedostane nějaký fyzik srdeční zástavu, ale já v tom mám hrozný zmatek :) Takže díky za vysvětlení
P.S. Teď mě napadlo: Nejvyšší hodnota síly optického zesílení (zisku) je po otevření laserové uzávěrky, protože se na metastabilní hladině nachází nejvíce atomů a protože těchto atomů pak ubývá, hodnota opt. zesílení se snižuje. Zároveň je zisk poměr dvou výkonů, tedy dvou hodnot práce/čas a protože je deexcitace po otevření uzávěrky nejrychlejší, je i nejvyšší zisk. To ale neznamená, že tam v tomto okamžiku “poletuje“ nejvíce fotonů - počet fotonů se nadále zvyšuje až vyrazí ve formě laserového impulzu. ???
dojde ke snížení ztrát rezonátoru a mezi odrazovými skly začne poletovat více fotonů, které spustí (prudkou) generaci laserového záření
Fotonů tam bude zpočátku poletovat stejně. Otevřením závěrky se pro většinu těchto (spontánně emitovaných) fotonů nic nezmění. Změna nastane pouze pro tu malou část fotonů, které letěly ve směru osy rezonátoru. Tyto fotony mají od času t=0 možnost vícenásobného průletu aktivním prostředím. Od času t=0 lze již počítat s nárůstem počtu stimulovaně emitovaných fotonů letících správným směrem. Chvíli ovšem trvá, než začne být jejich počet významný (z hlediska vlivu na inverzi populace). Může to být řádově i 100 průletů rezonátorem.
je zisk poměr mezi výkonem záření na výstupu zesilujícího zařízení a výkonem vstupujícího do zařízení
V tomto případě je to trochu jinak, zisk je zde vlastnost aktivního prostředí, zesílení vztažené na jednotku délky. Nesouvisí přímo s jakostí rezonátoru, ale například s mírou inverze populace. Dokud je energie vygenerovaných fotonů zanedbatelná v porovnání s celkovou energií nastřádanou v akt. prostředí, je zisk konstantní.
Edit:
Jen doplním, že tebou uvedená citace na ecyklopedii laserů a fotoniky je velice slušným zdrojem informací pro získání obecného přehledu v této oblasti.