Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
No přece když to jde k 0, tak x^2 jde ještě víc k 0 a ta závorka se blíží k 9. No a v limitě k 0 to de dole celý k 0 a tím pádem celej zlomek k +nekonečnu.
Když to jde k -3 tak x^2 jde k 9 a závorka se blíží k 0, takže skoro totéž a tedy celkově taky k +nekonečnu.
To, co jsem udělal já bylo z důvodu toho, že jsem věděl, že dole prostě dostanu 0 a to musím obejít. Rozšiřování podobného typu je velmi vhodné. Často se také rozšiřuje sinem ale i jinak. Dosadit si číslo blízké můžeš, ale pak si musíš uvědomit, jak to bude vypadat, když vybereš ještě bližší číslo. Navíc vždy je třeba dospět k výsledku obecně, nikoliv dosazením.
Zkus si schválně vhodně rozšířit tu limitu kde x jde k -3, uvidíš co ti vypadne.
↑ ttopi:
Nějak nerozumím tomu rozšíření
. Pokud se počítá limita vedoucí na neurčitý výraz
, kde
, je nutné počítat limitu zprava a limitu zleva. A na základě těchto limit odvodit výsledek oboustranné limity.