Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím matematické hlavy!
Statistika není má silná stránka a tak jsem se chtěla zeptat, jestli by mi někdo neporadil.
V rámci atestační práce srovnávám dvě principielně odlišné metody stanovení jednoho analytu. Vždy testuji jednoho pacienta těmito dvěma metodami. Mám jich asi 150, a teď, když to chci konečně nějak zpracovat, jsem bezradná.
Chci zjistit jak moc se oba výsledky neliší/liší a nevím jakou veličinou to vyjádřit.
Stáhla jsem si do excelu i Analýzu dat, bohužel nemám páru, co s tím.
Výsledky vypadají např. takto:
1.metoda 2.metoda
0,68 0,70 -pacient 1
1,53 0,41 -pac.2
0,16 0,19 -pac.3
1,48 0,26 -pac.4
2,16 0,41 -pac.5
K vyjádření toho, jak se od sebe výsledky liší slouží směrodatná odchylka? Stačí to výjádřit pouze tím?
Bude k něčemu i variační koeficint?
V té analýze dat jsem našla i T-test, jen nevím, který typ je tento případ.
Dále bych mohla vyjádřít, kterou metodou chodí výsledky nižší a kterou vyšší, jde to v excelu?
Prostě mám data a nejsem schopná z toho udělat nějaký závěr.
Doufám, že to nejsou pro vás moc hloupé dotazy, děkuji za odpovědi..
Ahoj,
pochází ty data z normálního rozdělení? Předpokládám, že se jedná o metody měření toho analytu, je to tak?
Pokud chceš zjistit zda li se od sebe metody nějak liší použi dvouvýběrový t-test viz Zde
jak vidíš, je třeba určit zda li použít t-test s rovnosti nebo nerovností rozptylu. Pro test rovnosti rozptylu provedeš F test viz zde výsledná hodnota z excelu udává p-value. takže jestli ti vyjdé u toho f testu číslo(pvalue) vyšší než stanovené alfa ( asi 0.05) tak nulovou hypotézu o rovnosti rozptylů nezamítneš tudíž budeš počítat s dvouvýběrovým t-testem pro rovnost rozptylů. Tam testuješ rovnost středních hodnot a opět bude platit to samé jako u F testu s p-value.
pak lze testovat nerovnost středních hodnot, tudíž zjistit která je vyšší a to pomocí dvouvýběrového t-testu, ale v excelu nevím jak.
Ahoj! Díky moc za odpověď, ale bohužel, vůbec tomu nerozumím, asi si tu statistiku budu muset nastudovat, jsem absolutně zracená. Myslela jsem, že to bude jednodušší, pro lajka.. A hlavně, že to za mě excel všechno udělá, jenže s tím taky pěkně bojuju..
Rovnost a nerovnost rozptylu? Kéž bych věděla co to je (definici si najdu, jenže i po jejím přečtení mi to nějak v hlavě nešroubuje)..
Myslela jsem, že budu mít tabulku o těchto dvou naměřených hodnotách a třetí hodnota bude to, jak se procentuelně oba výsledky liší.. a takto u každého pacienta zvlášť
Vážně na to nemám hlavu, snad jsem tu někoho svou nevědomostí nepohoršila:)
I tak děkuju za ochotu mi pomoct:)
↑ Holly:
první odkaz. V tabulce hodnota argumentu jsou dvouvýběrové testy s rovnosti respektive nerovností rozptylů. To o který test se jedná, budeš muset otestovat pomocí F-testu. Tudíž když se podíváš na druhý odkaz, uvidíš příkaz
=F.TEST(A1:A150;B1:B150) vyjde ti nějaké číslo, dejme tomu 0.04. Jelikož sis předem zvolila hladinu významnosti(alfa)"viz google" nějaké číslo( asi 0.05) " tak nulovou hypotézu o té rovnosti rozptylů zamítneš, protože je nižší než hladina významnosti. Tudíž nyní použijeme t-test pro nerovnost rozptylů. Budeme testovat rovnost středních hodnot tedy použijeme příkaz
=T.TEST(A1:A150;B1:b150;2;3) opět porovnáme výsledek s 0.05 a pokud bude menší zamítneš hypotézu o rovnosti středních hodnot. Tudíž se metody od sebe liší. (třeba)
Nvím jak to myslíš, že vždy testuješ jednoho pacienta. Já myslel, že chceš vědět jestli se metody od sebe nějak liší respektive která má větší hodnoty(časy)
jestli chceš mít u každého pacienta nějaké číslo a vědět jak se od sebe u toho pacienta metody liší, tak udělej absolutní hodnotu z rozdílu a výsledky třeba zprůměruj.