Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 09. 03. 2014 11:21

PouLito
Zelenáč
Škola: ZČU FAV
Pozice: Student
Reputace:   

Valení elipsy po rovině

Dobrý den,
mám takový pro někoho možná jednoduchý, ale pro mě dost obtížný přiklad. Jde o to, že bych potřeboval vyřešit pohyb elipsy při valení. Problém spočívá v tom, že nejsem schopen zjistit závislost mezi natočením elipsy a pohybem jejího středu.
Když vezmu příklad u kružnice, tak střed se posouvá

směr x : polomer * uhel_natoceni
směr y : zůstává hodnota poloměru

Kdežto u elipsy bude tento pohyb nelineární, a mě se nedaří získat jakýkoliv vzájemný vztah. Bohužel ani google mě nenavedl k nějakému řešení, většinou to vedlo k přímé implementaci v nějakém programu bez většího vysvětlování. Domnívám se správně, že pohyb středu ve směru x bude odpovídat pohybu kružnice té elipse opsané?
Tedy, že:

x = polomer*uhel_natoceni

kde poloměr se rovná hlavní poloose elipsy, která má tuto osu rovnoběžnou s osou x?
Netuším však jak se dostat k y-ové souřadnici.
Pak pokud už budu znát pohyb středu elipsy jsem schopen stejně jako u kružnice určit jakýkoliv bod pevně spojený s tímto systémem pomocí transformační matice. Problém, ale je, že se mi nedaří získat pohyb toho středu.
Děkuji za každou radu, které se mi tu dostane.

Zápatí