Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑↑ johny239:Tak ještě dovysvětlím :
Jde v podstatě o řešení el.obvodu s využitím Ohmova zákona. Jednou počítám el.proud , kde mám zapojen pouze nám neznámý odpor. Proud
bude vyšší, než když do el. obvodu připojím další odpor o hodnotě 2 ohmů.Tím se proud sníží o
.
.. el. odpor, který si vyjádřím podle Ohmova zákona jako podíl hodnot 
tento pak dosadím do rovnice pro napětí 
A pak už jen řešíme kvadr. rovnici. Vyjde
. Pak nezapomenu vypočítat ten snížený proud o -1,8A. .. Tak dostanu proud
.
Nakonec vypočítáme nám neznámý odpor 
Zpětně si můžeme celý obvod propočítat a vyjdou hodnoty tak, jak odpovídají Ohmovu zákonu.
No a pak se to může zakreslit do gafu. Když pro 1ohm je úhel 45°, tak pro 3,3 je úhel jiný a to už jde lehce odvodit z nákresu , který máš v sešitě. :-)
A ty čočky pošli. Hodně zdaru a učiteli připomeň úkol a získej za něj třeba i 1.
↑↑ johny239: A tady posílám grafické řešení ( nezapomeň , že k tomuto mému příspěvku patří také na předchozí stránce 1 příspěvky č. 25 a 26) : 
↑↑ johny239:Ještě musím opravit index u el.proudu , proud, který jsme vypočítali pomocí kvadr. rovnice je
a proud zatížený oběma odpory, tedy menší je
..
↑↑ Ivana:
Zdravím,
No já žasnu. Super už teď také chápu ale že mě to nanadlo. Hambou bych se měl propadat.
Fakt paráda děkuji moc. To byli ale nervy v úterý. Když si na to vtpomenu je mi spatně.
Kdyžtak jsem dám ty čočky protože jako obvykle zase pro mě a třídu španělská vesnice.
Předem děkuji moc.