Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, potřeboval bych pomoc s následujícími dvěmi úlohami:
1) Nalezněte globální extrémy funkce na množině .
Zde nevím, co s Lagrangeovou funkcí. Není diferencovatelná... je třeba rozdělit příklad na 4 případy a počítat každou lagrangeovou funkci zvlášť?
2) Nalezněte globální extrémy funkce na uzavřeném obdelníku s vrcholy .
Tady mě toho moc nenapadá. Jen spočítat stacionární body bez vazby, zkoumat jak se funkce chová na stranách obdelníka, a popřípadě pak dosadit do jeho vrcholů.
Taky mě napadlo počítat to 4x pro čtyři odlišné vazby (každá pro jednu stranu), které by byly:
x=0
x=2
y=2
y=-1
Ale zde nevím jak funkce "useknout" aby analyticky popisovaly jen tu stěnu obdelníka.
Předem díky za odpověď.
Zdravím,
do tématu patří jen jedna úloha, jinak je diskuse nepřehledná viz pravidla. V obou případech pro vyšetření globálního bych uvažovala lokální extrém na vnitřní oblasti, vyšetření na hranici (1. úloha má hranici), což přejde na vyšetření extrému funkce jedné proměnné + vyšetření na vrcholech.
V úloze 2 mi spíš vyšel lichoběžník (ještě, prosím, zkontroluj souřadnice vrcholů), ale obdobně s 1. úlohou a jak navrhuješ - vyšetřit na přímkách (+vnitřek a vrcholy).
Ale zde nevím jak funkce "useknout" aby analyticky popisovaly jen tu stěnu obdelníka.
to se "usekne", že bod podezřelý z extrému bude mimo oblast vyznačenou vrcholy. Mám dojem, že obdélník stěny nemá.
Pokud nepomůže, tak po jedné úloze do tématu. Děkuji.