Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravim, potreboval bych zjistit efektivni hodnotu, tohoto prubehu, diky. Je nekdo ochoten.
Sam sem to pocital asi 10krat a porad mi to nevychazi. NEMOHL BY MI TO PROSIM VAS NEKDO VYPOCITAT, RICT KONECNEJ VYSLEDEK EFEKTIVNI HODNOTY, Z TECH RAD NEJSEM MOC MOUDREJ.
Um[V]=192 T[s]=0.8
Já bych to asi počítal klasicky pomocí integrálu a to tak, že bych spočetl ef. hodnotu za půl periody, což je v tomto případě část cosinusovky od 0 do pi no a pak k tomu přičetl tu spodní konstantní funkci -Um. Nic jiného mě nenapadá
↑ made001: Vzorec pro efektivni hodnotu znam, vim ze musim secist integral prubehu od 0 do T/2 a integral prubehu od T/2 do T coz je -Um, ale ten predpis od 0 do T/2, s tim si nejsem jistej.. a dale v tom pocitani s integrali delam taky chyby, uz nevim jak pocitat
↑ baron008: Když uděláš integrál od 0 do T/2, tak ti vyjde nula (funkce je stejnou "dobu" a stejný "tvar" nad osou u i pod ní). Je třeba spočítat plochu obrazce: Tedy třeba integrál od nuly jen do T/4 a za T pak vzít jen 0,8/4 = 0,2. Nebo vypočítaný integrál vynásobit čtyřma a použít k dělení přímo 0,8 (pro celou periodu), nebo jen dvěma a použít 0,4 - všechno to vede na stejný výsledek, protože principielně se zde neděje nic jiného než jakési opakování tvaru funkce na intervalu 0 až T/4.

↑ baron008:Možná plácnu úplně vedle, ale ve fyzice se učí o efektivní hodnotě napětí, že se vypočítá Uef=Um*(odm2/2) pro střídavý průběh. Tak jestli by to pro tu první část nepomohlo?
Stránky: 1