Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

↑ panter3d:
a roznásobit, aby jsi určil p a q
a 
↑ marnes:
z čeho si odvodil že kořeny musí být komplexně sdružené? To přece vůbec nemusí být pravda, vždyť nic neřekl o p ani o q.
A?
můžu si vymyslet dejme tomu rovnici:
Ta vyhovuje původní rovnici, má jeden z kořenů -3+i a x je z oboru komplexních čísel.
Není jednoznačně zadané zadání, proto nevím, jak mohl kolega marnes vůbec něco řešit
Středoškolská matematika pokládá kořeny kvadratické rovnice v oboru komplexních čísel za komplexně sdružené. A z toho i vycházel, dle mého, kolega marnes ... a vycházela bych z toho i já, pokud bych dostala stejný příklad. ;)

↑ Freedy:
Ano, máš pravdu. Neřekl, jestli p a q je z R či C.
Tak jak říká gadgetka, Na SŠ jde nejčastěji o řešení KR s koeficienty v oboru R, tak jsem tuto možnost nabídl.
Pokud by tazatel měl zájem, či by výsledek byl jiný, tak by se zřejmě ptal dále.
A tobě nikdo nebrání v tom, aby jsi vše upřesnil a rozebral podrobně. Akorát kdyby p a q byla čísla z C, tak by tam dle mého mohlo být nekonečně mnoho řešení a to asi nebylo cílem úlohy.
já to vzal odtud: http://www.vse.cz/download/stahni.php?s … mp;lang=cz
je to příklad 6 a po dosazení mi sočet p a q vyšel 16, což souhlasí s výsledkama, takže to sedí na 

↑ Freedy: Já si teda nejsem úplně 100% jist, nicméně ať se koukám kde se koukám, definice "kvadratické rovnice" všude stejná, pro
. Dle mého by musel být zadán příklad např. Vyřešte "kvadratickou rovnici v komplexním oboru" ...... (zadání rovnice). Docela by mě zajímalo jaká je úplná definice kvadratické rovnice, tak pokud to někdo ví, tak prosím uveďte (nejlépe z nějakou hodnotnou referencí na literaturu)
Já nevidím jediný důvod, když není nikde zadáno
, tvrdit, že koeficienty jsou čísla reálná. Když snad řeším něco na množině komplexních čísel, proč bych měl potom počítat s něčím na podmnožině k.č.?
To jako když budu řešit kvadratickou rovnici:

tak potom z vaší intuice co jste právě předvedli, by musely být koeficienty 
A obdobně:
Když budu řešit kvadratickou rovnici:

potom musí být automaticky, podle tohoto hloupého předpokladu, 
Opravdu nemůžu uvěřit tomu, že dokonce i ↑ marnes:, který tu vždy upozorňuje na jednoznačnost zadání, tu teď píše něco ve smyslu "však ono se to tak myslí", "nemusí to být zadaný", "matematika si to domyslí".

↑ Freedy:
Zdravím.
Ale já s tebou souhlasil (pokud si přečteš první větu v 10), že tam není jednoznačně napsané, jestli v C či R.
Ale taky jsem napsal, že se přikláním k R, a to vzhledem k mnoha podobně zadaným příkladům.
Když vidím test, tak se ještě více přikláním k tomu, co jsem napsal, jelikož zřejmě jde o procvičení znalosti o tom, že kvadratická rovnice s reálnými koeficienty v oboru R má řešením dva komplexně sdružené kořeny.
Ale samozřejmě pokud by někdo toto zadání napadnul, určitě by s tím uspěl.
Takže i v příkladu 7 bychom měli se ptát na definiční obor z oboru R! Ne? atd