Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Na grafu funkce f(x)= najděte bod, který má nejkratší vzdálenost od počátku souřadnic a určete tuto nejmnší vzdálenost. Řešte jako úlohu na extrém.
Vím, jak získat extrémy a to vše, ale nevím z čeho přesně ten bod a tu vzdálenost vypočítat. Jsem vděčný za každou radu.
Předem děkuji
Ještě pozdrav,
předpokládám, že máš ujasněno, že na extrém bude třeba vyšetřovat funkci , která bude vyjadřovat vzdálenost mezi bodem na grafu a počátkem souřadnic. Pro sestavení takové funkce potřebuješ vzorec na vzdálenost bodů v rovině (analytická geometrie) a souřadnice bodu "počátku souřadnic" a bodu na grafu, označíme ho třeba A [x; y].
Podaří se tak pokračovat a to je ten moment, který není jasný? Děkuji.
Edit: změna označení funkce k vyšetření na extrém (f(x) je již označení funkce pro zadanou křivku, proto novou funkci pro vzdálenost bodu označím jinak h(x))
Ahoj,
tady jsou pro tebe důležité následujíci úvahy:
1) pro vzdálenost mezi dvěma body:
2) dále předpokládejme (i když to není ze zadání jednoznačné), že souřadnice jsou dány v kartezském systému souřadnic a počátek (bod A)
3) všechny body B funkce jsou definovány jako
Dál už by to měla být hračka :).
Pro kolegu kotipelto - omluva, ale podstatné úvahy jsem zatím skryla - je to samostatná práce, tedy dle doporučení v příspěvku 2 kolega má již všechno dohledat sám (tabulky, věřím, má).
↑ filija:
úloha požaduje nalezení na zadaném grafu nejbližšího bodu k počátku souřadnic, což je totéž, jako nalezení nejkratší vzdálenosti mezi zadanými body. Vzdálenost můžeme zapsat jako funkci h(x) a tuto funkci budeme vyšetřovat na extrém (minimum a maximum), potřebujeme minimum. Zkusil jsi k úloze také nakreslit obrázek? Jinou úlohu na extrémy jsi již řešil? Materiály máš? Děkuji.
↑ filija:
není za co, upřesní ještě, prosím, jak jsi sestavil funkci k vyšetření - tedy jak jsi zapsal vzdálenost bodu na grafu
a počátku souřadnic. Protože až novou funkci
budeme vyšetřovat na lokální extrém.
vzdálenost lokálního minima od počátku
toto není jasné zatím. Děkuji.
↑ Cheop:
:-) samostatná práce, samostatná práce. Nemám raději opakovat "Česká Třebová"? Znáš ten vtip? Zdravím.
↑ filija:
ano, podle tohoto vzorce budeš sestavovat funkci k vyšetření. Ještě doporučení:
- jelikož hned na úvod je zadána funkce, na které hledáme bod, je vhodné stanovit definiční obor pro , ať nehledáme tam, kde nic není a celkově - práce s funkci má začínat od def. oboru,
- kolegové doporučuji, pokud funkce k vyšetření bude obsahovat druhou odmocninu (což sestavená funkce obsahovat bude), lze na extrém vyšetřovat jen funkci pod odmocninou.
↑ Croolman:
první bod (na grafu) má souřadnice . Napiš, prosím, jak jsi dosazoval a co vyšlo. Děkuji.
↑ Croolman:
znaménka ještě překontroluj, prosím. Dosazuješ do vzorce , trošku změníme označení - na grafu bude bod
, počátek souřadnic bude bod
.
↑ jelena: Naopak, já jsem omlouvám, asi jsem napověděl příliž. Možná omluva by byla v tom, že jsem to bral z nostalgie, sám jsem obdobný příklad řešil samostatně ve škole a do dnes si pamatuji, jak jsem se natrápil (tehdy nebylo matematické fórum), tak jsem chtěl kolegu ušetřit stejného trápení. :)
↑ Cheop: slíbený vtip :-)
↑ kotipelto: také děkuji, kolegové nakonec samostatnost prokázali, příspěvek jsem již otevřela.
tehdy nebylo matematické fórum
:-) tak byl(a) v dosahu spolužák(žáčka). Téma označím za vyřešené.
Prosím o radu, řeším podobný příklad tak snad nebude vadit když to přidám sem,
mám f(x)=-x^2 +2 a mám najít nekratší vzdálenost mezi bodem na grafu fce a počátkem,
postup je popsán výše (ze vzorce pro vzdálenost si vytvořím fci kterou zderivuji, najdu extrémy a následně vzdálenost minima od počátku), ale stále mi vychází hodnoty mezi 1,1 a 1,2 což mi přijde málo??
↑ petercz:
Zdravím,
vadit to příliš nebude, jediný problém, že Tebe zde najde tak jen místní uklizečka - tedy já. Pokud máš jasno s postupem - našel jsi ho v tématu, potom je lepší si založit samostatné téma se zápisem řešení. Jinak to nejde posoudit, zda Tvůj výsledek je tak akorát. Děkuji.