Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj.
Rolleho veta o spojitosti, diferencovatelnosti atd.
Jej znenie, ktore som nasiel na nete:
Nech funkcia f je spojita na intervale
. Nech funkcia je diferencovatelna v lubovolnom bode 
Nech
, potom existuje take
, ze 
Dnes som sa s touto vetou chvilu zaoberal a rozmyslal nad nou. A moja otazka je, co by sa stalo keby predpoklad o spojitosti nebol? Teda nech neplati ze f je spojita, aky dopad by to malo na vyrokovu hodnotu vety? Neplatila by?
Podla mna je to zbytocna podmienka, ak dobre rozumiem co veta hovori a nemusi byt spojita, ale neviem to matematicky dokazat ale tak preco by musela byt spojita?
Rolle-ova veta sa uci na vysokej skole.
Ako je mozne, ze si nerozmyslal o jej dokaze? Ked ju uz na strednej skole poznas.
Tak sa zamysli nad jej dokazom? A tiez o uzitocnosti pouzitich hypotez.
A tak uvidis ze tvoja otazka, po skutocom studiu jej dokazu je zbytocna.
keď to formuluješ tak, že vo vnútri intervalu musí byť diferencovateľná tak stačí predpokladať príslušné jednostranné spojitosti v krajných bodoch, lebo spojitosť vo vnútorných bodoch už vyplýva z diferencovateľnosti.
veta však platí aj vo formulácii
Rolle napsal(a):
1.Nech je funkcia
spojitá na
2. Nech funkciamá na
deriváciu (nič sa nevraví o konečnosti derivácie)
3. Nech
Potom existujetaké, že
no ano, lenze ja nechcem dokaz tejto vety, ale ja chcem vediet co by bolo keby predpoklad ze "funkcia f je spojita "neplatil. Celkom si to neviem predstavit.
Inymi slovami, mame tvrdenie:
Nech funkcia je diferencovatelna v lubovolnom bode 
Nech
, potom existuje take
, ze 
O spojitosti nic nehovorim, takze moze byt nespojita a napriek tomu bude existovat
take ze
??
samozrejme keď opakujem tvoje chyby a nenapíšem správne znenie vety vynulovať sa má samozrejme derivácia nie
funkcia. už som to opravil a hlavne je dôležitá tá (stačí zo správnej strany) spojitosť v krajných bodoch
práve preto, že sú splnené tvoje predpoklady (diferencovateľnosť na vnútri a rovnosť v krajoch), ale nie je splnené tvrdenie hypotézy (derivácia na vnútri jednotkového intervalu je
čo nikdy nie je nula) tak to ukazuje, že ten predpoklad spojitosti na uzavretom intervale má opodstatnenie, teda, že bez neho to jednoducho nie je pravda
↑ Makakpo:na
už
spojitá je aj bez dodefinovania a na
sa spojito dodefinovať nedá, lebo limita sprava v nule nie je konečná
A hlavne rozlišuj uzavretý a otvorený interval. Zmení to pravdivosť tvrdenia
Cize mam pravdu.
Ak nechces analyzovat dokaz ↑ Makakpo:, tak ako chces tomu rozumiet.
Pozeral si len Rolle alebo aj vsetko co umoznilo dokazat tu vetu.
najlepšie priamo, ale treba použiť zopár ďalších tvrdení z analýzy napríklad, že spojitá funkcia na uzavretom ohraničenom intervale nadobúda extrémy, že extrémy spojitej funkcie na uzavretom intervale sa nadobúdajú buď v krajných bodoch alebo v bodoch lokálneho extrému a že ak v bode lokálneho extrému existuje derivácia tak je nutne nulová
Ty chces preskakovat etapy
Treba ist postupne.
Len tak nahodou, vies dokazat, ze
Derivatelna funkcia v jednom bode a spojita v tom bode.
Extremy? To prvykrat pocujem, toto uz presahuje moje terajsie vedomosti. Nedalo by sa nejakym inym sposobom? Sporom by sa nedalo? Veta je predsa v tvare implikacie. A implikuje B. Negacia je
, tak ukazem ze negacia je nepravdiva a je to no nie?
↑ Makakpo:
Tu najdes jeden velmi citately dokaz tej vety
http://www.math.hmc.edu/calculus/tutori … rolle.html
Vsimni si ze ten dokaz pouziva inu, uz dokazanu vetu.
Vidis?
Nasiel si ako sa ta veta vola?
Tak aby tvoj dokaz bol uplny musis ju tiez dokazat.
Atd...
Ak chces zacat robit nieco co potrebuje ine vedomosti, tak ich musis doplnit.
ale aj tak podľa mňa musíš využiť dané poznatky o funkciách spor by bol v tom, že za predpokladov vety plus predpokladu negácie tvrdenia vety (teda, že derivácia je všade nenulová) vyplýva existencia lokálneho extrému v ktorom existuje nenulová derivácia čo je spor.