Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý deň!
Prosím o pomoc s týmto príkladom je to z kapitoly tepelný pohyb, ale určite je tam niečo aj z mechaniky tekutin. Cez trojčlenku som si vypočítala, že tá hustota má byť rovna 10
Riešila som to rovnicou pre izochorický dej
, kde tlak p som si vyjadrila ako
, no nejak mi to nevychádza. Výsledok má byť h=69,80 m.
Zadání příkladu:
V jaké hloubce pod hladinou jezera bude hustota vzduchové bubliny rovna 1% hustoty vody? Teplota vody v jezere je t=4 °C. Hustota vzduchu při vnejším tlaku p=100 000 Pa a teplote t=0 °C je 1,293
.
Ďakujem.
Čau
No moc sem nepochopil jak si to řešila, nicméně řešila si to špatně.
Proč myslíš že děj bude izochorický? Proč by se bublinka ve vodě měla mít jinou teplotu něž její okolí? Dyť by se přece hned ochladila/ohřála na okolní teplotu.
Tato úvaha nás vede k tomu, že děj nebude izochorický, ale izotermický
1. Jakou má vzduch hustotu při 4 stupních??
2. Jak velký tlak je na hladině vody?
3. Jaký je tedy tlak ve hloubce h?? (ro*g*h přece nestačí, jinak by ti vycházelo že na hladině nění žádný tlak, musíš k tomu něco připočítat)
Když si odpovíš na tyto otázky, tak přijdeš na všechny chyby co jsi udělala. Pokud ne, tak sem napiš kam až si se dostala a uvidíme co dále...
↑ limetka:
už se řešilo
tady
↑ zdenek1:
Ďakujem pekne,
mňa to aj z počiatku napadlo riešiť s tou rovnicou
, ale hneď mi tam nesedela tá hmotnosť. Nedošlo mi, že to môžem celé predeliť.
Už mi to je jasné.
Ďakujem aj Brzls!
Stránky: 1