Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
pořád stejně - dle definice. V čem konkrétně je problém při výpočtu? Doporučuji pořádně se zaměřit na def. obory zadaných funkcí.
A nedávej, prosím, do tématu více úloh viz pravidla, pokud není nějaký "souhrnný" problém, který jsi ovšem nedefinoval. Děkuji.
V prvním příkladě jsem já udělal chybu. Ten už mám. Druhý mám taky, jen pořád nevím jedinou věc. Jak se chovat v případě, když asymptota se směrnicí má tvar
a k mi vyjde rovno nekonečnu. Když jsem se díval na wolfram, tak tam vychází parabolická asymptota, což jsem ještě nikdy nepočítal.
Zdravím,
parabolická asymptota asi těžko (případně vlož, prosím, odkaz na WA). Zde bych viděla s ohledem na def. obor vyšetření asymptot bez směrnice v x=-1 (zleva) a x=1 (zprava).
Pokud pro
vychází
v nekonečnu, potom asymptota se směrnici není.
http://www.wolframalpha.com/input/?i=as … 281%2F2%29
Jinak limity jsem počítal. -1 zleva mi vyšlo -nekonečno. Pro 1 zprava mi vyšlo +nekonečno.
↑ Emca21:
zřejmě hledá asymptoty dle definice (viz také "asymptotická křivka" nebo "křivočará asymptota"). Jelikož asymptotou funkce považujeme přímku - viz vaše definice také, tak tento výsledek WA nemůžeme použít.
Asymptoty bez směrnice tedy vyšly v pořádku, se směrnici není.