Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Většina z vás jistě zná, že se vám něco stalo a že jste mermomocí chtěli znát pravdu - číselnou pravdu. Přesně to se stalo mně, a teď k věci:
Jaká je pravděpodobnost jevu "toto se stane právě mně" za těchto podmínek:
- náhodně generovaný 4-místný písemný kód (dávající smysl - např. ahoj)
- kód, kde záleží na velikosti písmen - první 2 jsou malá, druhá 2 jsou velká (např. ahOJ)
- anglická abeceda - 26 písmen
- že se to stane zrovna mně - jednomu z cca 4 miliard lidí
Já se to snažil spočítat pomocí průniku všech možných jevů:
Pravděpodobnost, že padnou tato písmena P(A) dle mě je:
Protože nezáleží na pořadí a písmena se mohou opakovat.
Pravděpodobnost toho, že první 2 jsou písmena malá a druhá 2 velká P(B):
Protože pravděpodobnost toho, bude malé nebo velké písmeno je všude stejná, tedy 50%, tedy 0,5. (Vím, že násobení je komutativní, píšu to tak jen pro představu)
A pravděpodobnost, že se stane toto zrovna mně P(C) - jednomu ze 4 miliard lidí je: 
Vše je to pouze moje dedukce a netvrdím, že je to dobře, jen přikládám svoji domněnku a žádám o rady, co dělám špatně, popř., jestli je to dobře. Ještě mě napadlo to řešit podmíněnou pravděpodobností, když poslední 2 písmena musí být velká. Děkuji všem zúčastněným za pomoc.

↑ Mikkël: První dvě pravděpodobnosti jsou správně. Že se to stane právě tobě nebo někomu jiného se rovná buď P(A) nebo P(B), protože pokud každého člověka je nezávislý a nezávisí výsledcích ostatních.