Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑↑ stereo-total-music: a vlastnosť č.7 by nepomohla ?
↑↑ pietro:
nie, nie je jedno ci pouzijes absolutne hodnoty, alebo druhe mocniny - dostanes iny vysledok.
↑ pietro:
No hlavně parciální derivace potom vypadají úplně stejně:
↑ stereo-total-music: no veď mi to Brano naznačil, že nedostaneme rovnakú sústavu rovníc, hoci by som to rád vynásobil menovateľom <>0. Ale tá suma je neúprosná aj pre menovateľ. Tak ma to láka odpáliť ju z menovateľa , predsa je to konštanta pre celý súbor merania ?
↑ pietro:
Moc tomu nerozumím, co přesně v tom výrazu je konstantní pro celý soubor měření?
↑ stereo-total-music: Prepáč, to som už len fantazíroval, keď som si nevedel pomôcť :-( s úpravou výrazu, aby som dostal dve rovnice o dvoch neznámych a,b.
Tak som to dal "milému" ecxelu aby to posúdil..
Je to tak ako Brano povedal, iné kritérium ==> iná krivka.
ešte iný mrak údajov a porovnanie MNC a MNAH.
↑ pietro:
Pokud to tak opravdu je, tedy minimum MNAH je obecně jiné než minimum MNČ, tak trošku pochybuji o té mojí tezi, tedy o tom nejpravděpodobnějším vyjádření skutečné lineární závislosti. Já jsem k tomu předpokládal (a bylo by to krásné), že minima pro všechny tyto metody (tedy i pro všechny další sudé mocniny) jsou stejná.
↑ stereo-total-music:
problem je ze si stale nenapisal presne co myslis tym najpravdepodobnejsim vyjadrenim.
Ak tym myslis maximum likelihood method tak uz som si tym dokazom pre pripad normalne rozdelenych a nezavyslych chyb presiel a je uplne trivialny.
A je aj pomerne lahko vidiet, ze pre uplne lubovolne rozdelene chyby to nemoze prejst.